1 Temmuz 2025 itibarıyla araçların pert sayılma kriterlerinde yeni bir dönem başlıyor. Kazalı araçların onarım maliyetleri eksper raporlarıyla belirlenirken, bu maliyetler aracın piyasa değerinin belirli oranlarını aşarsa araç tam hasarlı olarak kabul edilecek. Yeni düzenleme, hem araç sahipleri hem de sigorta sektörünü yakından ilgilendiriyor.

Hasar yüzde 60’ı geçerse araç ağır hasarlı sayılacak

Yeni sistemde, aracın onarım maliyeti KDV dâhil piyasa değerinin yüzde 60’ını aşmazsa araç onarılarak trafiğe çıkabilecek. Ancak bu oran aşıldığında, araç ağır hasarlı kabul edilerek pert kaydı yapılacak. Tüm bu değerlendirmeler, bağımsız eksperler tarafından gerçekleştirilecek.

Adıyaman Belediyesi Başkan Vekili belli oldu!
Adıyaman Belediyesi Başkan Vekili belli oldu!
İçeriği Görüntüle

Sigortakasko

Kritik parçalarda hasar oranı aranmıyor

Bazı önemli ve kritik araç parçalarında hasar oluşması durumunda, hasar oranına bakılmaksızın araç doğrudan ağır hasarlı sayılacak. Bu parçalar arasında taban sacı, şasi kolları, marşpiyel ve orta direkler, tavan sacı ve traversler, elektrikli araç bataryası ve enerji hatları, hava yastıkları, emniyet sistemleri, elektrik tesisatı ve elektronik bileşenler ile kamyon ve çekicilerde sürücü kabini yer alıyor.

Trafikten çekme belgesi olmadan tazminat yok

Ağır hasarlı araçların sigorta tazminat işlemlerinin başlatılabilmesi için, noterden alınacak trafikten çekme belgesinin sigorta şirketine sunulması zorunlu hale getirildi. Eksperlerin vereceği raporlar ise kesin ve bağlayıcı olacak; ne araç sahibi ne de sigorta firması bu kararlara itiraz edemeyecek.

Kazaliarac 1068X603 1

Eksper raporları 5 gün içinde hazırlanacak

Eksperler, araç hasar inceleme raporlarını en geç 5 iş günü içinde Sigorta Bilgi Merkezi’ne iletecek. Tam ya da ağır hasar kapsamında olmayan araçların hurda satış platformlarında değerlendirilmesi mümkün olmayacak.

Yeni pert kriterleri, ikinci el araç piyasasında da ciddi etkiler yaratacak. Örneğin, piyasa değeri 1 milyon TL olan bir aracın 550 bin TL hasar kaydı varsa, ikinci el değeri benzer araçlara göre yüzde 50 daha düşük olacak. Şase hasarı olmayan, sadece kaporta hasarı bulunan araçların iyi ve kurumsal servislerde onarım sonrası güvenle kullanılabileceği belirtilirken, ince sacların kolay form kaybı nedeniyle onarımların yetkili servislerde yapılması öneriliyor.

Kaynak: Haber Merkezi