Geçen yılın keskin düşüşünden sonra, Dünya Bankası küresel emtia fiyatlarının dengelendiğini ve 2024'te altının rekor seviyelere ulaşabileceğini açıkladı.

Dünya Bankası’nın “Emtia Piyasaları Görünümü” raporuna göre, küresel emtia fiyatları 2022 ve 2023 yılları arasında yaklaşık yüzde 40 oranında düştü. Bu düşüşün, genel enflasyonun azaltılmasında önemli bir faktör olduğu belirtildi

Raporda, Dünya Bankası'nın emtia fiyatları endeksinin 2023'ten bu yana temelde değişmediği ve jeopolitik gerilimlerde artış beklenmediği ifade edildi. Buna göre, bu yıl küresel emtia fiyatlarında yüzde 3, 2025'te ise yüzde 4'lük bir düşüş öngörüldü.

Orta Doğu’daki çatışmalar enerji sektörünü etkiliyor

Jeopolitik gerilimlerin özellikle petrol fiyatlarını etkilediği ve çatışmaların neden olduğu arz kesintileri yaşanmazsa, bu yıl Brent petrolün varil fiyatının ortalama 84 dolar, gelecek yıl ise 79 dolar olabileceği tahmin ediliyor.

Raporda, Orta Doğu'daki çatışmaların tırmanışının doğal gaz, gübre ve gıda fiyatlarını artırabileceği ifade edilirken, yeşil teknolojilere yapılan yatırımların küresel temiz enerjiye geçiş için önemli olan temel metallerin fiyatlarını artırdığı belirtildi.

Playstation 5 geliyor! ŞOK market indirimli ürünler kataloğu (11-14 Mayıs) Playstation 5 geliyor! ŞOK market indirimli ürünler kataloğu (11-14 Mayıs)

Bakır fiyatlarının yüzde 5, alüminyum fiyatlarının da yüzde 2 artacağına dikkat çekildi.

Altının rekor kıracağı tarihi açıkladı

Raporda, Orta Doğu'daki çatışmaların petrol arzında olası kesintilere yol açabileceği ve bunun küresel enflasyonu artırabileceği belirtildi. Ayrıca, "güvenli liman" olarak kabul edilen altına olan yatırımcı ilgisinin artmasıyla 2024'te rekor seviyelere ulaşması beklenen altın fiyatlarının, 2025'te hafif bir düşüş yaşayabileceği belirtildi. Gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarından gelen güçlü talebin yanı sıra artan jeopolitik belirsizliklerin, bu yıl altın fiyatlarını desteklemesi öngörülüyor.

Dünya Bankası yetkilileri, küresel enflasyonun hala yüksek seyrettiğine vurgu yaparak, merkez bankalarının emtia fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Özellikle enerji fiyatlarındaki ani yükselişlerin enflasyonist etkilerini önlemek için tedbir alınması gerektiği vurgulandı.

Kaynak: Manisa Kulis Haber