Altın yatırımcısı gelecek olumlu haberleri merakla beklerken bir yandan da gram altında düşüş yaşanıyor. Altın alacakların kaderini 2 gelişme etkileyecek. İslam Memiş yatırımcılar önemli uyarılarda bulundu. İşte tüm detaylar...

ABD’de bankacılık krizinin yeniden gündeme gelmesiyle yatırımcılar geçtiğimiz hafta güvenli liman olan altına yöneldi. Bu gelişmeyle birlikte altın fiyatları geçen haftayı yükselişle tamamladı. Peki bugün piyasada son durum ne?

Geçtiğimiz hafta First Republic Bank’ın 2023 yılı ilk çeyrek bilançosunda mevduatlarının yüzde 40 oranında azaldığını açıklamasıyla birlikte ABD’de bankacılık krizine ilişkin endişeler yükselmişti.

Mart ayında büyük bankaların First Republic Bank’ı kurtarmak için 30 milyar dolar nakit enjekte etmesi bankanın iflasına yönelik endişeleri yatıştırmıştı. Ancak bankanın ilk çeyrek bilançosunda mevduatlardaki büyük kayıpla birlikte hisselerde sert düşüşler görüldü.

KRİZ ENDİŞELERİ YATIRIMCIYI ALTINA YÖNELTTİ

First Republic Bank’ın hisseleri 5 işlem gününde yüzde 80’den fazla düşüş gösterdi. ABD’de bankacılık krizine yönelik endişelerin yeniden gündeme gelmesiyle birlikte yatırımcılar güvenli liman altına yöneldi.

ALTIN FİYATLARI ÇARŞAMBA GÜNÜ HAFTANIN ZİRVESİNİ TEST ETTİ

Geçen hafta çarşamba günü ons altın 2009 dolara kadar yükseldi. Gram altın ise 1254 lira seviyesini test etti.

ABD BÜYÜME VERİSİ SONRASI ALTIN DÜŞÜŞE GEÇTİ

Perşembe günü saat 15.30’da ABD ekonomisine yönelik 2023 yılı ilk çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Buna göre ilk çeyrekte büyüme yüzde 1.1 seviyesinde gerçekleşti. Piyasalarda beklenti büyümenin yüzde 2 seviyesinde olması yönündeydi.

ABD'DE ÇEKİRDEK KİŞİSEL TÜKETİM GİDERLERİ AÇIKLANDI

Cuma günü ise piyasaların gözü kulağı ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyon göstergesi olarak takip ettiği çekirdek kişisel tüketim giderleri verisindeydi. 

Buna göre martta aylık bazda çekirdek kişisel tüketim giderleri piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 0.3 olarak açıklandı. Şubatta aylık bazda çekirdek kişisel tüketim giderleri yüzde 0.3 seviyesindeydi.

ALTIN FİYATLARI HAFTAYI YÜKSELİŞLE TAMAMLADI

Cuma gününe 1987 dolardan başlayan ons altın 1995 dolara kadar yükseldikten sonra 1990 dolardan kapandı. Haftalık bazda ons altın yüzde 0.3 oranında değer kazandı.

Haftanın son işlem gününe 1241 liradan başlayan gram altın 1247 liraya kadar yükseldikten sonra 1244 liradan kapandı. Haftalık bazda gram altın yatırımcısına yüzde 0.5 oranında kazandırdı.

PİYASALAR FED FAİZ KARARINI BEKLİYOR

3 Mayıs Çarşamba günü Fed faiz kararını açıklayacak. Piyasalarda beklenti Fed’in politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 5.25 seviyesine çıkarması yönünde. Kritik toplantıdan çıkacak faiz kararı ve sonraki sürece ilişkin mesajlar altın fiyatlarında yönü belirleyecek.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'e göre mayıs ayı kritik olacak. Hem yurtta hem de yurt dışında büyük değişimlerle karşı karşıya kalacağız.

"Mayıs ayında dananın kuyruğu kopacak" diyen İslam Memiş, bu büyük hareketin nedenlerini açıkladı.

14 Mayıs'taki seçimin yanı sıra Fed'in 3 Mayıs'ta açıklayacağı faiz kararına değinen Memiş, ABD Merkez Bankası'nın 25 baz puanla son faiz artışını yapmasını beklediğini söyledi.

Memiş'e göre çarşamba gününe kadar piyasalarda hareket olmayacak nedeni ise dar bant aralığına sıkışan finansman enstrümanları.

Ancak Memiş, 3 Mayıs'taki Fed faiz kararının ardından her şeyin çözüleceğini piyasaların şaha kalkacağını söyledi.

Peki 3 Mayıs'tan itibaren piyasalarda neler olacak? Fed'in alacağı karara göre dolar ya uçacak ya da gerileyecek. Memiş, dolar endeksinin 103 seviyesini zorlamasını bekliyor.

"Eğer dolar uçuşa geçerse bir ay boyunca diğer tüm enstrümanlar düşüş trendine girer" yorumunda bulunan Memiş, "Bu da dolar karşısındaki enstrümanlara giriş yapmak için son fırsat olur" diye konuştu.

Memiş öngörülerini ise şöyle anlattı... "Ons altın 1930 dolar, ons gümüş 23,80 dolar, euro dolar paritesi 1,0750, dolar endeksi 103 puan, brent petrol 75 dolar, bitcoin 25 bin 500.

Memiş "Eğer öngörüm gerçekleşmez ve dolar uçmazsa, diğer tüm enstrümanlarda zirvelere hazır olmak gerek" diyerek mayıs ayının nasıl bir etki yaratacağını gözler önüne serdi.

VATAN

Editör: Nuray Bozkurt