Yaklaşık 15 milyon zeytin ağacının bulunduğu Manisa'nın Akhisar ilçesinde sofralık zeytin hasadı devam ediyor. Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Sami Karaoğlan, bu yıl yağışların olumlu seyretmesiyle bereketli bir sezon yaşandığını ancak üreticilerin ekonomik açıdan zorlandığını belirtti.

Akhisar, Türkiye'nin Sofralık Zeytin İhtiyacının Yüzde 70'ini Karşılıyor
Akhisar'ın Türkiye'nin sofralık zeytin ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'ini karşıladığını ifade eden Karaoğlan, ilçenin zeytin ve zeytinyağı sektöründe önemli bir üretim ve işleme kapasitesine sahip olduğunu söyledi.
Manisa'nın zeytin ağacı varlığı bakımından Türkiye'de ilk sırada bulunduğunu belirten Karaoğlan, Akhisar'ın bu başarıda önemli payı olduğunu dile getirdi. İlçede Türkiye'de alanında tek olduğu belirtilen Zeytin ve Zeytinyağı Organize Sanayi Bölgesi'nin de bulunduğunu hatırlattı.

Rekolte Arttı, Üreticinin Destek Beklentisi Sürüyor
Bu yıl zeytin rekoltesinin geçen yıla göre yaklaşık 3 kat arttığını belirten Karaoğlan, yüksek üretime rağmen fiyatların düşük kaldığına dikkat çekti.
Üreticilerin artan girdi maliyetleri nedeniyle zaman zaman masraflarını karşılamakta zorlandığını ifade eden Karaoğlan, devlet desteğinin önemine işaret ederek, "Zeytin ve zeytinyağı üretimine prim desteği verilmesini istiyoruz." dedi.

Domat Zeytininde Akhisar Öne Çıkıyor
Akhisar'ın özellikle Domat cinsi sofralık zeytin üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Karaoğlan, Türkiye'deki Domat zeytini üretiminin yaklaşık yüzde 70'inin ilçede gerçekleştirildiğini kaydetti.
Domat zeytininin sofralık tüketimin yanı sıra yağ üretiminde de değerlendirildiğini aktaran Karaoğlan, erken hasat döneminde yaklaşık 15-20 kilogram zeytinden 1 kilogram zeytinyağı elde edilebildiğini söyledi.
Karaoğlan, hasadın devam ettiği Akhisar'da üreticilerin artan maliyetler karşısında desteklenmesinin zeytin ve zeytinyağı sektörünün sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.






