Türkiye'de akaryakıt ve alkollü içkilerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarına yapılan yüzde 25,6'lık artışın ardından, benzin ve motorin fiyatlarında önemli bir yükseliş bekleniyor. Bu kararın, ekonomik dengeler ve tüketiciler üzerindeki etkileri merakla bekleniyor.

ÖTV zammı pompaya yansıdı! Akaryakıta zam! ÖTV zammı pompaya yansıdı! Akaryakıta zam!

Akaryakıt ürünleri ve alkollü içkilerde ÖTV oranlarında yapılan yüzde 25,6'lık artış, benzin ve motorin fiyatlarında belirgin bir zammı beraberinde getirecek. Bu artışın tüketicilere nasıl yansıyacağı ise merak konusu.

ÖTV artışı sonucunda benzinin litre fiyatına 2,30 TL, motorinin litre fiyatına ise 2,16 TL eklenmiş olacak. Bu durum, benzinin litre fiyatının 38 TL'yi, motorinin litre fiyatının ise 40 TL'yi aşmasına neden olacak.

Geçtiğimiz yıl temmuz ayında alınan kararla, akaryakıt ürünlerinin maktu ÖTV tutarları altı ayda bir üretici enflasyonu kadar artırılmaya başlanmıştı. Bugün açıklanan Yİ-ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) verisiyle bu artışın oranı belirlendi.

Salihli’de 2024 yılı tarım işçisi ücretleri Salihli’de 2024 yılı tarım işçisi ücretleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yasa ile verilen iptal yetkisini kullanıp kullanmayacağı belirsizliğini koruyor. Eğer bu yetki kullanılmazsa, ÖTV zammı doğrudan pompa fiyatlarına yansıyacak ve tüketicilerin akaryakıt ve alkollü içki harcamalarında artış yaşanabilecektir.

Kaynak: Özkan ÇELİK