Zeytinde yok yıl olduğundan dolayı fiyatların yükselebileceğini belirten Dutlulu, vatandaşların zeytinyağına ulaşamamasından endişelendiklerini söyledi.

Türkiye'deki en fazla zeytin ağacı varlığını elinde bulunduran Manisa'nın Akhisar ilçesi, Mayıs ve Haziran aylarındaki olumsuz hava şartlarından önemli ölçüde etkilendi. Yaklaşık 14 milyon zeytin ağacına sahip ilçede rekoltede büyük kayıplar yaşandı. Buruk geçen hasat sezonunda Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu çiftçiyi yalnız bırakmadı. Hasatta çiftçileri ziyaret eden Başkan Dutlulu çiftçinin sorunlarını yerinde dinledi. Zeytincilere bakanlık tarafından destek olunması çağrısında bulunan Başkan Dutlulu, “Çiftçilerimizde şu anda 60 ila 100 lira arasında fiyatlar değişiyor. Devletten bir destek gelmezse zeytin konusu çok ciddi sıkıntılara gebe. Biz Egeliyiz, bizim için zeytinyağı ve salça çok güzel bir kahvaltı. Ama öyle bir duruma geldik ki büyükşehirlerde asgari ücretle yaşayan vatandaşlarımızın buna ulaşması çok zor. Bu gidişle Akhisar'daki vatandaşlarımız da buna ulaşamayacak. Geçen sene aralık ayında zeytinyağı fiyatı 80 TL idi, bugün 250-300 TL'yi bulmuş durumda. Bu gidişle önlem alınmazsa 400 TL'yi geçecek” dedi.

Zeytin ve zeytinyağı fiyatlarının artmasının enflasyon ve iklim değişikliğine bağlı olumsuz hava şartlarının etkili olduğunu belirten Başkan Dutlulu, “Zeytin fiyatlarının artmasının çeşitli sebepleri var. En başta enflasyon geliyor. Enflasyon arttıkça maliyetler de artıyor. İklim değişikliği sebebiyle yağışların az ama çok kısa sürede çok fazla olması, dolu yağışı gibi sebeplerle bu sene çok az zeytinimiz var. Bizim Akhisar ilçemiz yıllık 300 bin ton zeytin elde ederken bu sene yüzde 10'un da altına düşmüş durumda. Bu da hem zeytinin hem de zeytinyağı fiyatlarının yükselmesine sebep oldu” ifadelerini kullandı.

“Çiftçimiz Zeytin Üretemeyince Bu Sefer Para Kazanamıyor Ve Yatırım Yapamıyor”

Üreticilerin para kazanamaması halinde önümüzdeki yılın rekoltesinin de bu durumdan etkilenebileceğini belirten Başkan Dutlulu, “Maliyetler mazotundan günlük yevmiyeye kadar her şeyin fiyatı yükselmiş durumda. Bir de zeytin de az olunca kilogram başına birim maliyeti yükselmiş durumda. Şu anda zeytin ve zeytinyağında kabul edilebilir rakamların çok üzerine çıktı. Çiftçimiz bu yıl zeytin üretemeyince bu sefer para kazanamıyor ve yatırım yapamıyor. Geçen seneden ciddi anlamda zeytin üretildi ancak, küçük çiftçide zeytin kalmadı. Hepsini sattı. Çok büyük üreticilerde zeytin var. Onlar bir şekilde kendi yollarını bulabiliyorlar. Ancak üreticiye destek olmayınca gelecek senenin rekoltesi etkilenecek. Zeytinci zeytin topluyor olması lazım ancak çok az zeytin olduğu için bunu yapamıyor ve para kazanamıyor. Bu sefer de gelecek sene için gübreleme, sulama gibi bakımları yapamıyor. Bu yüzden gelecek sene de rekolte düşük olacaktır. Akhisar ilçemiz için çok ciddi sıkıntılar bizi bekliyor” diye konuştu.

“Vatandaşların Zeytinyağına Ulaşması Zorlaşıyor”

Zeytin ve zeytinyağındaki fiyat artışının hem üreticiyi hem de vatandaşları etkilediğini söyleyen Başkan Dutlulu, “Şu anda zeytinyağının maliyet fiyatı litrede 250 TL'yi bulmuş durumda. 250 TL dökme yağ fiyatı. Bu yarın öbür gün 350 TL'yi bulacak. Bu vatandaşın zeytinyağına ulaşmasını zorlaştırıyor. Hem satışlar azalacak hem de şifa kaynağı zeytinyağımıza vatandaşlarımız ulaşamayacak. Akhisar zeytin memleketi. Gelirinin yüzde 80'i zeytin ve zeytinyağına dayalı. Bundan 2 sene öncesine kadar 20-30 dönüm zeytinliği olan çiftçimiz rahat rahat geçiniyordu. Bu sene Akhisar'da zeytin de yok zeytinden geçinme şansı da yok. Bir çok zeytin ağacı maliyetini kurtarmadığı için toplanmadı” dedi.

Lokanta ve kafelerde yeni dönem! Lokanta ve kafelerde yeni dönem!

Hasta devam eden üreticiler ise özellikle girdi maliyetlerinden şikayet etti. Girdi maliyetlerinin azaltılması için kendilerine destek bekleyen üreticiler maliyetlerin daha da artmasından endişe duyduklarını söyledi.

Kaynak: İHA