Avrupa Birliği (AB), Suriye’ye yönelik tüm ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, kararın Brüksel’de yapılan AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında alındığını açıkladı.
Toplantının ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Kallas, "Bugün Suriye’ye uyguladığımız ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldık" ifadelerini kullandı. Kallas, "Suriye halkının yeni, kapsayıcı ve barışçıl bir Suriye inşa etmesine yardımcı olmak istiyoruz" diyerek, Avrupa Birliği’nin Suriye halkının yanında durmaya devam edeceğini vurguladı.
Suriye'den İlk Tepki
Kararın ardından Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Avrupa Birliği'ne teşekkür etti. Şeybani, “AB’ye yaptırımların kaldırılması kararına müteşekkiriz. Bu karar Suriye’de güvenlik ve istikrarı destekleyecektir” dedi.
ABD'nin Adımı Etkili Oldu mu?
AB’nin bu kararı, geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın, Washington’un Suriye’ye yönelik yaptırımlarını kaldırdığını açıklamasının hemen ardından geldi. Bu gelişme, transatlantik politikaların koordineli bir şekilde ilerlediği yorumlarına neden oldu.
Yaptırımlar Ne Zaman ve Neyi Kapsıyordu?
Avrupa Birliği, Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından rejime yönelik yaptırımları yürürlüğe koymuştu. Seyahat yasakları, mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel tedbirlerin yanı sıra, petrol ithalatı, askeri ve sivil amaçla kullanılabilecek ekipmanların ihracatı da kısıtlanmıştı. Ayrıca altyapı projeleri ile finans sektörüne yönelik önemli sınırlamalar getirilmişti.
24 Şubat’ta ise AB, bankacılık, enerji ve ulaşım gibi sektörleri hedef alan bazı yaptırımları "askıya alma" kararı almıştı. Ancak yetkililer, yaptırımların kaldırılması kararının "geri döndürülebilir" olduğuna dikkat çekiyor.