Elazığ Turizm, Kültür ve Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Bulut tarafından 2 yıl önce planlanan Kahve Fincanı Müzesi, Cumhuriyet'in 100. yılı olan 29 Ekim 2023'te kapılarını ziyaretçilere açtı. Türkiye'nin tek Kahve Fincanı Müzesi, Tarihi Harput Mahallesi'nde bulunuyor ve haftanın 6 günü ziyaretçilerini ağırlıyor. Müzede, 1737 yılında İngiltere'den Osmanlı'ya gönderilen fincanlar, Harput kazılarında bulunan 12 hayvanlı Türk takvimli fincanlar, ünlü fotoğrafçı Ara Güler'e ait kahve fincanları ve 17 Kasım 1937'de Elazığ'ı ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk'ün kullandığı kahve fincanı gibi özel eserler sergileniyor.

Müze kurucusu Ahmet Bulut, Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi hedeflediklerini belirtti. Başlangıçta 2023 fincan hedeflediklerini ancak şu anda müzede 5 binin üzerinde fincan bulunduğunu söyleyen Bulut, müzenin sadece Elazığ halkı değil, ülke genelinden de ilgi gördüğünü ve kargo yoluyla fincanların ulaştırıldığını ifade etti. Ayrıca, müzeye gönderilen fincanların sahiplerinin isimleri fincanlara yazılarak bir hatıra müzesi oluşturulduğunu dile getirdi.

Tedavi gören Yıldız Tilbe 'dişsiz' halini paylaştı Tedavi gören Yıldız Tilbe 'dişsiz' halini paylaştı

Başkan Bulut, müzenin içerisindeki tarihi ve değerli fincanlardan özellikle 1737'de İngiltere'den Osmanlı'ya gönderilen fincanın, Harput kazılarında bulunan Türk takvimli fincanın ve Mustafa Kemal Atatürk'ün kullandığı fincanın büyük önem taşıdığını vurgulayarak, bu eserlerin müze için ayrı bir değer taşıdığını ifade etti.

Kaynak: İHA