İlkokul yıllarımdaydı. Mahallenin Laz Hatçe teyzesi vardı. Her okul dönüşü kapının önünde komşularıyla sohbet ederken görürdüm. Ortaokula geçtiğim yaz tatilinde her akşam üstü beni evine çağırır. Bahçesinde kendi elleriyle hazırladığı limonatasını kurabiyeyle ikram ederdi. Hatçe teyzemin sayesinde limonata yapımını en ince detaylarına kadar öğrenmiş oldum. Hatçe teyzem kendisine Hatçe demesinden hoşlanırdı Egeye gelin geldim ama babam kırılmasın benim adım onun tabiriyle Laz Hatçe derdi. Kendisi tam bir laz kızı o kültürle yetişmiş babası sert disiplinli bir babaymış. Onun gençlik döneminde başka şehre bile kız verilmezmiş. Ama kader buya , günlerden bir gün babasının işini yapan Mehmet amcamın işi Trabzon a düşmüş. Çok uzatmadan anlatayım. Babasının zorluklarına rağmen tüm aileyi ikna edip evlenip Manisa’ya yerleşmişler.

Gelin olduğum zaman hiç kimseyi tanımıyordum. Kimsem yoktu burada ama insan kendi dostlarını sevdiklerini kendi buluyor oluşturuyor kızım derdi hep. Tam 40 yıllık evliliklerinde bir kere bile tartışmamış Mehmet amcayla tek oğulları yurt dışına çıkınca gene baş başa kalmışlar.

Hatçe teyzem çok asil, becerikli bir o kadar da neşeli bir kadındı. Anananemle hoş sohbetleri olurdu. O sohbetlerden bende çok şey öğrendim. Onları dinlemek, el yapımı limonatalarını içmek benimde ruhuma iyi gelirdi. 

Günler geçti Mehmet amcam o yaz vefat etti. Hatçe teyzem çok üzüldü ama gene bizlere örnek olmaya fikirler vermeye devam etti. Bir gün bana, hayatta her şey yoluna giriyor kızım ama hayat arkadaşın ruh eşin gidince yapayalnız kalıyorsun benim ruhum nefessiz kaldı dedi. Mehmet benim ruhum a nefesti. Her halimden bakışımdan anlardı. Ben şimdi onsuz ruhsuz bir beden ot gibi kaldım.

O zamanki çocuk aklımla anlayamamıştım. Ruha nefes olmak ne demek ; bedeni tutan ruh, ruhuna nefes neşe, veren varsa ruh mutlu. Ruh mutluysa, huzurluysa mutlusun. Ruh eşi olmak, aynı yöne bakmak, aynı şeylerden zevk almakta buradan geliyor. Ruha nefes aldıran illede karşı cins olması gerekmiyor. Ruhunuza nefes, çocuğunuzda olur, bir bardak buzlu limonata ya da mis kokulu çiçeğinizde…

Ruhunuzdan anlayan, ruhunuza nefes olanlarınız çok olsun.

Sevgi ile kalınız …