Dünya tarihine baktığımızda devletler ve toplumlar arasında yaşanan savaşların bir sonucu da ‘Mülteciler Meselesi' olarak karşımıza çıkar. Savaşlar ve toplumları buhrana sürükleyen olaylar, bazı insanların mülteci durumuna düşmelerine ve vatanlarını terk etmelerine yol açmıştır. Bu duruma düşen insanlar çoğu zaman zor şartlar altında hayatlarını devam ettirmek durumunda kalmış, kendilerine uzanacak bir el beklemiştir. Halen dünyada devam eden savaş ve çatışmalar, beraberinde insani yardım bekleyen ve can güvenliğinden endişe duyan nice mülteci ve sığınmacı ortaya çıkarmaya devam ediyor. Bugün Birleşmiş Milletler'in (BM) bu problemin çözümünde ve savaş mağduru insanların vatanlarına dönmelerinde inisiyatif alamadığı da bir gerçek.
TARİHİMİZLE GURUR DUYMALIYIZ
Oysa, Türk Milleti, Osmanlı'dan günümüze bu konuda en duyarlı toplum olmuştur. Kuruluşundan itibaren sulh, sükunet, adalet ve hakkaniyetin temsilcisi ve muhafızı olan Osmanlı Devleti, mağdur ve mazlum milletlerin bir sığınağı olmuştur. Milletimizin öteden beri kendisine sığınanlara merhametli ve insani davrandığı bir gerçektir. Bilhassa Osmanlı tarihinde bunun birçok örneğini görmek mümkündür. Bu durum, Osmanlı'nın güçlü olduğu zamanlarda da, zayıfladığı dönemlerde de değişmemiştir. Hatta bu sığınmacılar, zaman zaman Osmanlı'nın savaşa girmesine ve diplomatik krizler yaşamasına yol açmış, ama Devlet-i Aliye'nin mültecilere karşı tavrında bir değişme olmamıştır. Bu gelenek Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde de devam etmiştir.
ŞEHZADELER KENTİNE YAKIŞIR BİR KAMPANYA
Şehzadeler Belediyesi öncülüğünde AFAD İl Müdürlüğü, Saruhanbey İlim ve Kültür Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti işbirliğiyle düzenlenen ‘Manisa, Bayırbucak Türkmenlerine ve Savaş Mağdurlarına Sahip Çıkıyor' kampanyası başarıyla sonuçlandı. Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik'in de büyük önem verdiği Kampanya kapsamında 7 tır yardım toplandı. 45 ton gıda, 4 bin 250 battaniye, 390 tek kişilik yatak ve 3 bin koli giysiden oluşan yardımlar 19 Mayıs Stadyumu önünde düzenlenen ve Vali Erdoğan Bektaş, AK Parti Milletvekili Murat Baybatur, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, İl Müftüsü Sinan Cihan'ın da katıldığı törenin ardından dualar eşliğinde gönderildi. Vali Erdoğan Bektaş, "Bu dünyada gösterdiğimiz performansla öbür tarafta ödüllendirileceğiz ya da cezalandırılacağız. Kardeşlik kardeşin tepesine bomba atmakla olmaz. Kardeşlik kardeşin acısını paylaşarak olur. Bizim insanlarımız bu sınavdan başarıyla çıkıyor. Kardeşliği biz böyle sağlıyoruz" sözleriyle, Milletimizin duyarlılığını bir kez daha ifade etti. Tırlar, İl Müftüsü Sinan Cihan'ın okudu dualar eşliğinde önce şehir turu attı, sonra Hatay'a doğru yola çıktı. Gerçekten takdir edilmesi gereken bir çalışma oldu.
ÇELİK'İN DUYGULARI BİZİM DE DUYGULARIMIZ
Rusya'nın ve katil Esed güçlerinin bir katliama kalkıştığı Bayırbucak Türkmenlerine ve savaş mağdurlarına destek olmak amacıyla bu kampanyayı başlattıklarını ifade eden Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik'in şu sözleri çok anlamlıydı: "Gelenbe'den bir Fatma teyzemiz yardım etti, Mimar Sinan'dan bir hacı abimiz yardımda bulundu. Bunlar gibi yüzlerce örnek var. İnanıyorum ki bu yardımların bir bereketi olacak. Bu insanların duaları, zalimlerin zulmüne son verecek. Bu dayanışma ruhu, bu kaynaşma duygusu, bu birlik ve beraberlik duygusuyla bu milleti yedi düvel bir araya gelse hiçbir zaman yenemeyecek. Kimse bileğimizi bükemeyecektir. Akıttıkları kan ve gözyaşında boğulacaklar. O gün de yakındır Allah'ın izniyle". Başkan Çelik'in bu anlamlı açıklaması, duyguları, bizim de duygu ve düşüncelerimizdir.
ZALİMLERE KARŞI DURMAK ÖZÜMÜZDE VAR
Kampanyayla ilgili olarak, "Bu topraklar, adı üstünde Anadolu'dur. Bu topraklar mazlumların sığındığı limandır. Bu topraklar tabiri caizse son karakoldur. Bu toprakların, bu ülkenin kıymetini iyi bilmemiz gerekir. Türkiye tek başına zalimleri karşındadır" diyen AK Parti Milletvekili Murat Baybatur da ne güzel anlattı Türk Milletinin dünü ve bugününü.
Ben de diyorum ki, biz dün ne isek, bugün öyleyiz ve yarın da öyle olacağız. Mağdurun, mazlumun yanında olacağız.
MESİR FESTİVALİ'NDE BASIN YARIŞMASI
Her yıl kutladığımız geleneksel mesir şenliklerinin komitesi, basın mensuplarını da unutmadı. Manisa basınında ulusal ve yerel medyada çalışan gazetecilerin 1 yıllık çalışmalarını değerlendirmek için ‘Manisa ve Mesir' konulu basın teşvik yarışması düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi'nin ‘Çalışan Gazeteciler Günü' için düzenleyeceği gecede Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün tarafından yarışmanın duyurusu yapılacaktı. Güneydoğu'daki çatışmalarda şehir düşen Kırkağaçlı Mehmetçiğin acısı yaşanırken bu geceyi ileri bir tarihe ertelemiştik.
Dün bu yarışmanın detaylarını Başkan Danışmanı Yaşar Coşkun, Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olarak ben, birlikte açıkladık. Turizm Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Güngör Çalışır ve Hesna Dayıoğlu'nun da aramızda bulunduğu basın toplantısında ‘Manisa ve Mesir' konulu basın teşvik yarışmasının katılım şartları Yaşar Coşkun hocam ve Ufuk Tanık kardeşimle meslektaşlarıma duyurduk. Mesir Komitesi'nin ve Büyükşehir Belediyesi'nin basın mensuplarına gösterdiği duyarlılığa teşekkür ederim. Bütün meslektaşlarıma bu yarışma hayırlı olsun. Sonuçlar Mesir Şenlikleri haftasında açıklanacak. Yarışmada dereceye girenlerin ödülleri de festival süresince dağıtılacak.
Valimiz Erdoğan Bektaş da Cumartesi günü sabah saat 10.00'da Taç Fabrika'da çalışan gazetecileri kahvaltıda bir araya getirecek. Vilayet Basın Danışmanı Şehriban Yıldırım bu konuda çalışan gazeteci meslektaşlarına duyuru yapmaya başladı.