Manisa Spil’in gölgesinde Gediz Ovası’nın bereketli topraklarında yetişen Sultaniye üzümü Avrupa’nın göz bebeğidir. Avrupalı pastasına, kekine Manisa çekirdeksiz kuru üzümünü kullanır. Bu yıl kilosu 9 ile 10 liraya satılıyor kuru üzüm. Fiyatlar böyle olunca bağcının keyfinin yerinde olduğunu düşünenlerdeniz. Meğer durum öyle değilmiş.

Rekolte düşükmüş, haberim yok. Yaz tatiline ara verdiğim bugünlerde akşamları tapu dairesinin karşısındaki Söğütaltı Kahvesi’nde oturup Zülfikar Gürcan, Mustafa Karakaş, Erdal Türek, Çapala Mehmet ve diğer dostlarla sohbet ederim. Pazar günü gece Erdal Türek’i göreyim diye evden 22.30’da çıktım. Erdal Türek geç kalınca gitmiş, Çapala Mehmet’le oturdum.

Ordan burdan sohbet ederken, “Üzüm iyi fiyat ediyor” dedim. Çapala Mehmet “Başkan bağlarda verim düşük” dedi. Ben de “Çapala illa muhalefet edeceksin. Ruhunda var. Ben memnun olmayan bağcı ile karşılaşmadım” dedim. O sırada kahveci Osman geldi. Çapala “Üzümler nasıl?” dedi. Cevap beni şaşırttı. “Geçen senenin mahsulünün yarısını elde ettik.” Çapala Mehmet atladı “Gördün mü başkan” diye zeytinyağ gibi üste çıktı. Durdum “Bak Çapala bu konuyu yarın araştıracağım” dedim. Aklım almıyordu. Bağlarda verim bu kadar düşük durumda bağcının bugüne kadar sesinin çıkmaması benim aklıma yatmıyordu. Dün Beyoba’da fabrikasının başında olan Ahmet Erken’i aradım.

Durumu anlattım. Ahmet Erken, “Sana anlatılanlar doğru. Bu yıl rekolte beklentinin altında” deyince Ahmet Erken’e “Hiç bağcının bu durumu yansıtan tablo ile karşılaşmadım” deyince Ahmet Erken bağcıların durumunu anlatmaya başladı. Erken “Bazı bölgelerde dolu bağlara hasar verdi. Bir de bu yıl doğuş geç oldu. Doğa felaketini bağcılar baştan farkedemedi. Bana ürün getiren bir üretici geçen yıl 65 ton kuru üzüm getirmişti. Bağlar geç uyanınca aynı çiftçi bu 50 yıl ton çıkarırım diye düşündüğünü söyledi. Bugün 30 ton bağlarından topladığını çekirdeksiz kuru üzüm çıktı. Fiyatlar 9 ile 10 lira arasında işlem görüyorsa bu dolardan değil üretim eksikliğinden. Geçen yıl 330 tondu. Bu yıl sen de toplantıya katıldın. Borsa’da Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tahmini rekoltenin 260 ton civarında olacağını açıklamıştı. Ancak bu rekolteyi yakalamak mümkün görülmüyor. 210 ile 230 ton arasında kalabilir” diyerek bağcının keyfinin iyi olmadığını bana anlatmış oldu. Söğütaltı Kahvesi’nde bana durumu anlatan Çapala Mehmet haklı çıktı.