Yılı yarıladık neredeyse… 2024’te, geçmiş yıllar gibi bize iyi gelmedi. Ne yazık ki her yeni yıl bir öncekini aratır hale geliyor.

Türkiye'de son yıllarda gündemi takip etmek zorlaştı. Gündem sürekli birileri tarafından belirleniyor ve biz buna yetişemiyoruz. Bir gün futbolda şiddet olayları gündem olurken, ertesi gün döviz kurları yükseliyor ve akaryakıt, doğal gaz gibi ürünlere zam geliyor. Zam geliyor gelmesine de, peki ya maaş zamlarını ne yapacağız? Maaşları, kime sorsak ‘yetersiz’ diyor.

Vergiler, elektrik fiyatları, işsizlik ve ekonomik kriz giderek artıyor. Et fiyatlarının tavan yapması, bir zamanlar yoksulun yiyebileceği tavuk ve balık fiyatlarının etin seviyesine yaklaşması nedeniyle artık bu ürünler bile gramla alınır hale geldi.

Her şeyin fiyatı cebimizi yakarken, pahalılığa çözümleri de şöyle oluyor: “E onu da yemeyiverin artık…”  Temel gıda ürünlerine bile erişim zorlaştı… Domates, patates, kuru soğan, onları da mı yemesin insanlar? İnsanlar en temel şeylere bile ulaşamazken “onu da yemeyin” demek çok kolay. Manav ya da pazardaki fiyatları gidip kendiniz görün.

Ekmek fiyatları ve ulaşım ücretlerini ise söylemeye gerek bile yok...

**

Dış politikamıza dönersek, neredeyse hiç kimseyle iyi ilişkilerimiz kalmadı.

Suriye ve Irak ile uğraşırken, Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor ve üstüne bir de Filistin-İsrail savaşı... Bir gece İran'ın füzeler ve insansız hava araçlarıyla İsrail'e saldırdığını görüyoruz.

2023'te 11 ilimizde yaşanan deprem felaketinin yaralarını henüz atlatamamışken, ekonomik olarak da zorlu bir dönem geçiriyoruz.

Bir yerel seçimde geçirdik biliyorsunuz… Sandıktan ‘değişim’ çıktı. Umarım siyasilerde kendilerine bir özeleştiri yapıp milletin verdiği mesajları doğru okurlar.

**

Görünen o ki yeni yıla girdiğimizden beri hayat daha da zorlaştı. Maalesef, tarihi bir krizin eşiğindeyiz. Son iki yıldır her türlü ekonomik parametreyle deneme yapılmış ve tencerenin içi tamamen boşaltılmış durumda.

Emlak piyasasındaki balon, borsa, ikinci el araç pazarı, ekmek fiyatları, faiz açıklamaları, döviz kuru, kredi kartı gibi sayabileceğim daha nice konuyla başımız dertte.

Hepimiz sıkıştık kaldık… Bir çıkmazın içindeyiz!