Adnan Menderes Mahallesi Pazar Yeri üzerinde görülen böcek, emekli öğretmen Halil Altıntaş tarafından cep telefonu kamerası ile fotoğraflandı. Altıntaş, "Pazar alışverişinden eve dönerken pazar yeri üstünde elimde poşetler varken seri hızda giden örümcek gözüme takıldı. Fotoğrafını çekip pazar poşetimde bulunan dondurma kabına örümceği incelemek üzere aldım. İnternet üzerinden araştırınca kırsal bölgelerde nadir görülen uğur böceği örümceği, Latincesi 'Esus Cinnaberinus' olduğunu görünce çok tedirgin oldum. Örümceği hemen doğal ortama saldım" dedi. 

Gördes’te ilk defa zehirli uğur böceği örümceği görüldüğünü belirten Altıntaş, bu örümceğin Gördes ilçesine nasıl geldiğini çok merak ettiğini söyledi.

UZMANLAR NE DİYOR?

Geçtiğimiz günlerde Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi'nde sıkça görülmeye başlayan uğur böceği örümceği için uzmanlardan açıklama geldi. Denizli ve Muğla'nın ardından Manisa'nın Turgutlu ilçesinde görülen örümcek için panik olmaya gerek yok.

Denizli ve Muğla'nın ardından Manisa'nın Turgutlu ilçesinde görülen, zehirli olabileceği yönünde iddialar ortaya atılan uğur böceği örümceğinin zarardan daha çok faydası olduğu ortaya çıktı. 

ZARARDAN ÇOK YARARI VAR

Prof. Dr. Hakan Demir, Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi'nde sıkça görülen örümceğin zararsız olduğunu söylerken, "Bu örümcekler zehirli değildir ve öldürmez. Tarım alanına zarar veren böceklerden beslendiğinden oldukça faydalı" diyerek tarıma da yararı olabileceğini söyledi.

Denizli, Muğla ve Manisa'nın Turgutlu ilçesinde vatandaşlar tarafından görülen ve zehirli olabileceği yönünde yorum yapılan uğur böceği örümceğiyle ilgili açıklamalarda bulunan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Demir, bu örümcek türünün 'eresus cinnaberinus' olarak bilindiğini söyledi.

Prof. Dr. Demir, bu örümcek türünün kırmızı ve siyah benekleri olmasından dolayı uğur böceği örümceği olarak adlandırıldığını kaydederek, "Genelde erkek örümceklerde bu desenler görülür. Dişilerde ise daha siyahtır. Bu örümceğin bu dönemde görülmesi ise erkeklerde çiftleşme dönemidir ve dişiler genelde sabit kalır. Bu nedenle erkek örümcekler dişileri aramaya çıkar. 

Erkek uğur böceği örümceğinin dişilere göre sayısı da oldukça fazladır. Erkekler dişilerini ararken birçok insanla da karşı karşıya kalabiliyor. Şu an bu türlerin sayısı oldukça fazladır. Bunu da bu örümceği avlayan avcıların sayısının düşmüş olması ve iklimin yağışlı geçmesinden kaynaklanabilir" dedi.

'ZEHİRLİ DEĞİL'

Prof. Dr. Demir, uğur böceği örümceğinin zehirli olmadığını, sadece alerjisi olan kişilerde etki göstereceğini ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: "Bu örümcekler zehirli değildir ve öldürmez. Bu canlılar küçük böceklerle beslenirler. Sadece ağız yapıları ile yumuşak böcekleri felç duruma getirirler ve daha sonra yerler. Zehir oranı vericisi çok düşüktür. Sadece küçük çocuklarda alerjisi varsa etkisi olabilir. Zarar vermekten ziyade popülasyon için oldukça değerli bir türdür. Tarım alanına zarar veren böceklerden beslendiği için de oldukça faydası vardır.” İHA

Editör: Zerrin Ağar