Elektronik kimlik bilgisine sahip cihazların kayıt altına alınması ve kullanımına dair işlemlerin "Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik" ve "Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğ" kapsamında gerçekleştirildiğini belirten Bakan Uraloğlu, bu cihazların Türkiye'de kullanılabilmesi için Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nde (MCKS) kayıtlı olması gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı vatandaşlarla sohbet etti Cumhurbaşkanı vatandaşlarla sohbet etti

Uraloğlu, yurtdışında ikamet eden vatandaşların getirdiği cihazların 120 gün süreyle kayıtsız kullanım izni bulunduğunu hatırlattı. Ancak kayıt işlemlerini gerçekleştirmeyen cihazların belirli bir süre sonra siyah listeye alındığını ve bağlantılarının kesildiğini belirtti.

Bakan Uraloğlu, yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşlarının yaşadığı mağduriyetleri dikkate alarak, BTK'nın aldığı bir kararla düzenleme yapıldığını açıkladı. Bu kapsamda, yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşlarının beraberinde getirdikleri cihazlara ait sadece bir IMEI numarasıyla sınırlı başvuruda bulunmaları gerektiğini belirten Uraloğlu, başvuruların e-Devlet üzerinden yapılabileceğini ve 2 defaya mahsus olmak üzere 30'ar günlük ilave kullanım süresi tanımlanacağını ifade etti.

Bakan Uraloğlu, düzenlemenin 1 Mart 2024'te yürürlüğe gireceğini ve süre uzatımına ilişkin BTK kararının altyapının oluşturulmasının ardından hayata geçirileceğini belirtti.

Kaynak: AA