Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Vali Enver Ünlü’ye gerçekleştirdiği ziyarette Vali Ünlü ve ailesi adına Yunusemre ilçesinde bulunan 100. Yıl Cumhuriyet Ormanına 2024 Türkiye Çevre Haftası kapsamında 50 adet defne fidan dikimi gerçekleştirdi. Fidan dikme sertifikasını Vali Ünlü’ye takdim etti.

Vali Ünlü, gelen ziyaretçilerin çiçek yerine fidan dikmeleri çağrısında bulundu. Vali Ünlü, geri dönüşüm tesisleri, tarımsal sulama konularında önemli mesajlar verdi.

 “YEŞİL VATANIMIZ İÇİN BOL BOL FİDAN DİKMELİYİZ”

Vali Ünlü, sağlıklı ve temiz bir çevre adına bunun çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Yeşil vatanımız için bol bol fidan dikmeliyiz. Ülkemizdeki orman varlığını artırmalıyız. Onun için ağaçlandırma çalışmalarına önem vermeliyiz. Bu konuda herkes destek olmalı ve fidan dikmelidir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüze ve ekibine de bu güzel davranışlarından dolayı teşekkür ederim” dedi

“GERİ DÖNÜŞÜM TESİSLERİYLE İLGİLİ GEREKLİ TAKİP VE KONTROLLER YAPILIYOR”

Vali Ünlü, Manisa’da geri dönüşüm tesislerinde son dönemlerde çevre felaketlerine yol açan yangınların meydana geldiğini vurgulayarak, bu tür olayların yaşanmaması için gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi. Vali Ünlü, herkesin mevzuata uyması gerektiğini kaydetti. 

Ünlü, “Geri dönüşüm tesisleriyle ilgili arkadaşlarımız Şube Müdürümüz gerekli takip ve kontrolleri yapıyorlar kolluk kuvvetleriyle birlikte. Mütemadiyen drone uçuruluyor. Havadan da günlük olarak kontrol ediliyor. Tavrımız ve kararımız çok kesin ve net. Manisa’mızda bu şekilde yeni bir çevre felaketine veya olumsuzluğa kesinlikle müsamaha göstermeyeceğiz. Bu konuda mevzuatın hükümleri çok açık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızda Sayın Genel Müdürümüzde, Çevre yönetimi genel Müdürlüğümüzde sık sık görüşüyoruz. Mevzuata herkesin bu konuda hassasiyetle uymasını bekliyoruz. Manisa'da çevrenin, ormanı, nehirlerin, toprağımızın kirlenmemesi için arkadaşlarımız her türlü tedbiri alıyorlar. Bu konuda herhangi bir taviz kesinlikle söz konusu değil. Her fırsatta Çevre ve Şehircilik Müdürümüz Faik Beye ve değerli arkadaşlarımıza bu konuda talimatları tekrarlıyoruz. Bu konuda kesinlikle herhangi bir gevşeme geri adım veya akamet söz konusu değil. Aynı duyarlılıkla, aynı hassasiyetle takip ediyoruz. Gördüğünüz gibi o tarihten bu yana da çok şükür ciddi anlamda. Önemli bir sıkıntı yaşanmadı.” dedi.

Manisalılara tasarruf çağrısında bulunan Ünlü, “Dünya Çevre Günü 5 Haziran. Dünyamızın çok yaşlandığını. Nüfusunun her gün daha da fazla arttığını, küresel sorunlar, iklim değişiklikleri ki görüyorsunuz işte bugünlerde mevsim normallerinin çok üzerinde sıcaklıklar seyrediyor. Orman yangınları, su sıkıntısı yine had safhada. Bu vesile ile vatandaşlarımızı da su tasarrufuna ben davet ediyorum. Özellikle hem evlerde, kişisel kullanım sularının hem tarımsal sulamanın çok daha dikkatli tasarruflu yapılması noktasında bir kez daha değerli Manisalılara çağrıda bulunuyorum sizlerin aracılığıyla” şeklinde konuştu.

Manisa Valisi Enver Ünlü, tarımsal sulamada vahşi sulamadan vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. Bilinçli ve tasarruflu su kullanılarak toprağa zarar verilmemesini isteyen Vali Ünlü, aynı zamanda OSB’lerinde çevreci yatırımlara daha fazla önem vermeleri gerektiğini söyledi.

Vali Ünlü, “Belediyelerimiz de zaman zaman su tasarruf başlıkları dağıtıyorlar. Onla ilgilide Çevre Şehircilik Bakanlığımızda Talimat veriyor. Bakanlığımızın da bu konuda uygulaması ve tavsiye kararları var. Su tasarrufu başlıkları suyu havayla buluşturup nemi daha az suyla daha fazla tazyik sağlıyor. Sulamada, yine tarımsal sulamada kesinlikle artık vahşi sulamayı terk etmemiz gerekiyor. Daha az su isteyen, ekonomik anlamda değeri daha yüksek ürünlere Gediz ovamız çok mümbit, çok verimli bir arazi. Bunlara vatandaşımızın yönelmesi gerekiyor. Mısır gibi çok su isteyen, toprağı çok su ile yoran bitkilerden bizim derhal vazgeçip meyve ve sebze ağırlıklı Manisa’mızdaki OSB’lerimizde bulunan fabrikalarımızın talep ettiği domates, biber, salatalık ve benzeri turşu ve konserve üretiminde çok daha kıymetli olan ekonomik değeri, katma değeri daha yüksek ürünler üretip, daha az suyla ihracata yönelik daha kıymetli tarımsal ürünler üretmemiz gerekiyor. Bu anlamda bilinçli gübre, bilinçli ilaç ve bilinçli ve tasarruflu su kullanımıyla toprağımızı, çevremizi yormamalıyız, kirletmemeliyiz” diye konuştu.

Manisa Milli İrade Platformundan Netanyahu’ya ve alkış tutanlara tepki Manisa Milli İrade Platformundan Netanyahu’ya ve alkış tutanlara tepki

Ünlü sözlerine şöyle devam etti: “Başta OSB'lerimiz olmak üzere bütün sanayi tesislerimizin ileri seviyeli biyolojik arıtma tesislerini tamamlayarak ve devamında kimyasal arıtma ile birlikte ileri arıtma projeleriyle inşallah sanayi tesislerimizin de eksiklerini bir an önce tamamlamaları noktasında gerekli uyarıları yaptık, tekrar tekrar yapıyoruz. Bu anlamda sanayicilerimize de çağrıda bulunuyorum. OSB yönetimlerine çağrıda bulunuyorum. Bu konudaki eksiklerini, yapmamız gereken ilave yatırımları bir an önce tamamlayarak daha çevreci ve karbon ayak izi dediğimiz konuya da gerekli hassasiyeti göstererek daha düşük emisyon kullanılmalı. Trafikte seyreden araçların yine egzoz bakımlarını yaptırarak çevreyi kirletmemeleri ve daha çevreci yakıtlar kullanmalarını istiyoruz.”

Ulaşımda toplu araçlarının, elektrikli otomobil ve bisikletlerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Ünlü, “Elektrikli otomobiller gibi bisiklet gibi alternatif ulaşım araçlarını ve toplu taşıma araçlarını kullanmalıyız. Toplu taşımada Büyükşehrimiz’de bu konuda çalışması var biliyorum. Elektrikli araçlara, elektrikli toplu taşıma araçlarına öncelikle önem verilmesi gerektiğinin altını çiziyorum. Çevreyi koruyup duyarlı nesiller yetiştirerek inşallah geçmişten, ecdadımızdan ödünç aldığımız ve emanet aldığımız bu değerli hazineyi çocuklarımıza layıkıyla teslim etmenin her türlü çaresini arıyoruz, aramaya da devam edeceğiz. Bu konuda bütün vatandaşlarımızı çevreye karşı, çevre sorunlarına karşı duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.

“KAMU KURUMLARI DAHA GÜÇLÜ HALE GETİRİLMELİ”

Manisa’nın birinci deprem bölgesi olduğuna dikkat çeken Vali Ünlü, bu konuda kamu kurumlarının daha güçlü hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ünlü, “Manisa’nın yine ülkemiz ve bölgemiz Manisa'mız bir deprem bölgesi birinci derece deprem bölgesi. Yine Hatay'da bir deprem yaşandı az önce. Depreme karşı da şehrimizi daha güçlü başta kamu kuruluşları, okullar, hastaneler, kamu binaları olmak üzere, depreme karşı da şehrimizi hazırlayarak bir an önce kentsel dönüşümü, depreme karşı dayanıklı bir Manisa'yı hep birlikte inşa etmemiz gerekiyor.  Bu konuda da gerekli tedbirleri almamız gerektiğini, çarpık yapılaşmaya, kaçak yapılaşmaya buna karşı hep birlikte mücadele noktalarında da vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. Bütün kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içerisinde bu konunun üzerinde hassasiyetle durmaya sizlerin aracılığıyla davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Muhabir: Özkan ÇELİK