Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum liderliğinde düzenlenen "Yeni Anayasa Genel Değerlendirme Çalıştayı"nda konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye'nin yeni bir, demokratik, sivil anayasa hedeflediğini belirterek, geçmişteki darbelerle şekillenen anayasalara vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum başkanlığında gerçekleştirilen "Yeni Anayasa Genel Değerlendirme Çalıştayı" Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlendi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, çalıştayda yaptığı konuşmada Türkiye'nin yeni bir anayasa hazırlığına giriştiğini ve bu anayasanın demokratik, sivil bir yapıya odaklanacağını ifade etti.

Bakan Tunç, anayasanın temel amacının insan haklarını korumak olduğunu vurgulayarak, adaletin tam anlamıyla tecelli etmesi için hukuk devletinin önemine dikkat çekti. Türkiye'nin geçmiş anayasalarının darbeler ve darbe girişimleri sırasında oluşturulduğunu belirten Tunç, özellikle 1961 ve 1982 anayasalarının bu dönemlere ait olduğunu söyledi.

Bakan Tunç, bu anayasaların Türkiye'nin tarihinde kara leke olarak kaldığını ifade ederek, "On yıllar boyunca toplumsal barış tesis edilememiş, vesayet odaklarının toplumumuzda açtığı derin yaralar kapanmamıştır. Hala yürürlükte olan 1982 Anayasası'nın yerine sivil ve demokratik bir anayasanın hazırlanması son derece elzemdir" dedi.

Anayasa değişiklikleriyle ilgili bilgi veren Tunç, 177 maddeden oluşan anayasanın 19 kez değiştirildiğini ve bu değişikliklerin 184 yerle ilgili olduğunu belirtti. Ancak, madde sayısından daha fazla değişiklik yapıldığını ifade eden Bakan Tunç, "Hem metin bakımından yeknesaklığın bozulduğunu görüyoruz hem de birilerine göre yamalı bohçaya dönüştü, birilerine göre 'delik deşik bir anayasa' şeklindeki hak etmediğimiz birtakım eleştirilere de hep maruz kalıyoruz. Üstelik darbe ürünü olan bu Anayasa'da yapılan değişikliklere rağmen milli irade üzerindeki vesayet kalıntıları bir türlü tamamıyla silinemedi. Vesayetçi ruh azaltılmaya çalışıldı ama tamamen silindiğini söylemek mümkün değil” diye konuştu.

Program, Adalet Bakanı Tunç'un konuşmasının ardından sona erdi. Yeni anayasa hazırlıklarıyla ilgili çalışmaların devam edeceği belirtildi.

Kaynak: İHA