Düzenli ve yeterli uykunun sağlıklı bir beslenmeyi desteklediğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, kaliteli bir gece uykusunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ifade etti.

Diyetisyen Gündüz, sağlıklı bir metabolizma için günde 6 ila 8 saat uyunduğunda metabolizmanın düzene girdiğini belirterek, şöyle konuştu: "Geceleri düzenli uyuyan bireylerin sağlıklı beslenmeye eğilimleri arttığı gibi gün içerisindeki konsantrasyon problemlerinin azaldığı, zihinsel aktivitelerinin arttığı ve daha dinç oldukları yapılan çalışmalarda görülmüştür.”

Gündüz, sağlıklı hayat tarzını benimsemek isteyenler için düzenli uykunun temel taşlardan biri olduğunu vurgulayarak bunun için de beslenmedeki temel ilkelerin yeniden düzenlenebileceğini ifade etti.

“Melisa ve papatya çayı için”

Diyetisyen Gündüz, “Yatmadan 6-8 saat öncesine kadar kafein alımımızı durdurmamız gerekiyor. Çay ve kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekler yerine ıhlamur, melisa, papatya gibi bitki çaylarına yönelebiliriz. Ayrıca melisa ve papatya çayının yatıştırıcı etkisi uykuya geçmenize de yardımcı olacaktır. Gece yatmadan 1-2 saat öncesinde 1 fincan melisa veya papatya çayı içebiliriz” dedi.

Diyetisyen Gündüz, akşam yemeğinde karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketilmesinin ardından hazımsızlık ve mide problemleriyle karşılaşmanın kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek, uyku sorunu yaşayanların akşam yemeklerini daha hafif seçeneklerle geçirmelerinin faydalı olabileceğini aktardı.

Gündüz, sözlerine şöyle devam etti: “Mide olması gerekenden fazla dolduğunda bu sizin uyku kalitenizi negatif yönde etkileyecektir. Bu besinler yağlı, şekerli, baharatlı, ağır besinler ile cips, baharatlı kuruyemişler ve kafeinden zengin çikolata ise uyku kaliteniz ne yazık ki bozulacaktır. Uyku probleminiz var ise yatmadan 1-2 saat öncesinde hiçbir şey yememeniz, uyku kalitenizi olumlu yönde etkileyecektir” diye konuştu.

“Örnek akşam yemeği haşlanmış tavuk, salata ve yoğurt”

Diyetisyen Gündüz, tüm bu beslenme prensiplerine uygun bir uyku öncesi menü örneği verdi. Buna göre akşam yemeğinde haşlanmış tavuk, hindi, tam tahıllı ekmek, salata ve yoğurt; ara öğün olarak ise 1 küçük muz, 10-12 adet fındık ve badem ile 1 bardak melisa çayının iyi bir uykuyu sağlayacağını ifade etti.

Kaynak: İHA