Ünlü ekonomist Hatice Kolçak, altın fiyatlarındaki son artışın seçimlere yönelik bir işaret olduğunu ve devalüasyon konusunda uyarıda bulunarak piyasalardaki beklentilerin aşılabileceğini ifade etti.

Talep, altın fiyatlarında belirleyici bir unsur

Kolçak, gram altın fiyatlarındaki artışta fiziki talebin belirleyici olduğunu vurgulayarak, Kapalıçarşı'da yaşanan yükselişin ekran fiyatlarıyla ilgili olmadığını, tamamen fiziki talepten kaynaklandığını söyledi. Seçim süreci ve devalüasyon beklentisi nedeniyle talebin arttığını ifade eden Kolçak, bu durumun fiyatların yükselmesine yol açtığını dile getirdi. Yani, piyasaya müdahale etmenin sınırlı olduğunu ve talebin yüksek olması nedeniyle yükselişin engellenemediğini belirtti.

Mısır'daki devalüasyonun da benzer senaryoları anımsattığından bahseden Kolçak, şöyle konuştu:

“Mısır’da bir devalüasyon oldu. Dövizi serbest bıraktı. Yüzde 45 civarında parası değer kaybetti. Ve IMF ile de bir anlaşma yapıldı. Tüm bunlar aslında bizi hatırlatıyor. Beklenti devalüasyon olması yönünde. Bu senaryolar çok da yabancı değil. Daha önce yaşadığımız benzer senaryolar bunlar. Daha geçen sene doların seçim sonrasında yükselmesi bunların göstergesi aslında. Böyle bir durum var.”

Seçim sonrası altında durum ne olacak?

Seçim sonrasında yükselişin devam edeceğini belirten Kolçak, “Gram altında hedefler daha da hızlandı. Her düşüşün sonunda piyasa rövanşını mutlaka alır. Tam da seçim öncesi fiyatlamalar hızlandı. Seçim sonrasında da gram altında hızlanma devam edecektir. Dolar da 45-50 TL beklenti var. Ancak bir geri çekilme olacaktır.” dedi. Kolçak, “Gram altında beklentilerimiz hala yukarı yönlü devam ediyor. Yıl sonu hedeflerimize yaklaşıyoruz. Yaklaşıyoruz derken daha var ama hızlandık. Hedeflerimizin de üzerine çıkacağız” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi