Altın ithalatına yönelik uygulanan kısıtlamalar, kuyumcuların tepkisine neden oldu. Kuyumcular, kota kısıtlamalarının kaldırılması talebinde bulunurken, Bakan Şimşek, bu talepleri reddederek "Kısıtlamalar devam edecek" açıklamasını yaptı. Bu durum, yastık altı altın yatırımcılarını daha da endişelendirdi.

Küçük yatırımcıların tercihi fiziki altın

Hatice Kolçak, enflasyonun yükselmesi ve dövizdeki dalgalanmaların küçük yatırımcıları fiziki altına yönlendirdiğini belirtti. Ayrıca, Çin'in dünya piyasalarından büyük miktarda altın çekmesinin altın fiyatlarını artırdığını vurguladı.

Temmuz 2023'te uygulanmaya başlanan altın ithalatı kotası, işlenmemiş altın ithalatını 12 tonla sınırlamıştı. Bu kısıtlama, altının bulunabilirliğini azaltarak fiyatların yükselmesine sebep oldu. Kolçak, Türkiye'de de benzer kota sınırlamalarının uygulanabileceğini belirtti.

Ege’de domates üretimi arttı… Tarlada fiyat dibi gördü! Ege’de domates üretimi arttı… Tarlada fiyat dibi gördü!

Any Conv.com Dugun Yapacaklar Dikkat Evleneceklere Altin Alin Uyarisi Geldi 17104063981259

Altınlarınıza sahip çıkın çağrısı

Kolçak, gelecek yıllarda fiziki altının değerinin daha da artabileceğini öngörerek, yatırımcılara "Altınlarınıza sahip çıkın" çağrısında bulundu. Fiziki altın ile ekran fiyatları arasında önemli farklar olabileceğini vurguladı ve Türkiye'de fiziki altın alımında kimlik bilgilerinin kaydedilmesi uygulamasının başlamasının mümkün olduğuna işaret etti.

Yastık altı altınların takip edilebileceği bir uygulama gelebilir

Kolçak, kota uygulamalarının altın sahipliğinin izlenmesine olanak tanıyabileceğini belirtti. "Devlet, yastık altında bulunan altın miktarını kimin ne kadarının olduğunu takip edebilir" diyerek, bu tür bir uygulamanın Türkiye'de hayata geçme ihtimalinin yüksek olduğuna işaret etti. Ayrıca, kuyumcuların altın satışı yaptıkları müşterilerin kimlik bilgilerini devlete bildirme zorunluluğunun da gündeme gelebileceğini ekledi.

altin6-1

Editör: Nuray Bozkurt