Siyasete ilk adımını 1946'da Demokrat Parti (DP) ile atan Bölükbaşı 1950, 1954, 1957, 1961, 1965 ve 1969 genel seçimlerinde milletvekili olarak TBMM'ye girdi.

Kırşehir'de 1913 yılında dünyaya gelen Osman Bölükbaşı, orta öğrenimini İstanbul Erkek Lisesi'nde tamamladı, yüksek öğrenimini Fransa'daki Nancy Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü'nde yaptı. 1938'de Türkiye'ye dönerek Kandilli Rasathanesi'nde asistan olarak çalışmaya başlayan Bölükbaşı, 1940 yılında Haydarpaşa Lisesi'nde öğretmenlik yaptı.

Siyasete ilk adımını 1946'da DP ile atan Bölükbaşı, Genel Müfettişliğe kadar yükseldiği DP'den 1947'de ayrıldı.

Halk arasında "Anadolu fırtınası" lakabıyla tanınan ve 1950 Genel Seçimlerinde MP'nin tek milletvekili olarak Kırşehir'den TBMM'ye giren Bölükbaşı, Millet Partisi'nin laikliğe aykırı politika ürettiği gerekçesiyle 1953'te kapatılması üzerine, 1954'te bir grup eski MP üyesiyle Cumhuriyetçi Millet Partisini (CMP) kurdu. Bu partinin Genel Başkanlığına getirilen Bölükbaşı, 1954 Genel Seçimlerinde Kırşehir'in neredeyse bütün oylarını alarak yeniden milletvekili seçildi.

Hükümete ağır eleştiriler yönelten Bölükbaşı'nın dokunulmazlığı, Meclis kürsüsünden yaptığı bir konuşmada TBMM'ye açıkça hakaret ettiği gerekçesiyle önce kaldırıldı, ardından da Bölükbaşı Meclis'in manevi şahsiyetini tahkir ettiği gerekçesiyle tutuklandı.

Kırşehir, Haziran 1957'de yeniden il durumuna getirildi ancak Osman Bölükbaşı'nın doğduğu Hasanlar Köyü ise Kırşehir'e değil, Nevşehir'e bağlandı.

Cezaevinde yemin

1957 Genel Seçimlerinde Cumhuriyetçi Millet Partisinden yeniden milletvekili seçilen Bölükbaşı, o sırada cezaevinde olduğu için milletvekili yeminini burada mahkumların önünde yaptı.

Bölükbaşı, DP'ye karşı güç birliği oluşturmak amacıyla 1958'de CMP'nin Türkiye Köylü Partisi ile birleşmesiyle kurulan Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin (CKMP) Genel Başkanlığı'na getirildi.

27 Mayıs Darbesi'nin ardından 1961 genel seçimlerinden sonra CKMP'nin İsmet İnönü'nün kurduğu 2'nci koalisyona katılması üzerine 28 milletvekiliyle partiden ayrılarak ikinci kez MP'yi kurdu ve partinin Genel Başkanı oldu.

MHP ADINI ALDI

Daha sonra Bölükbaşı ve arkadaşlarının kurduğu CKMP, 1969 yılında MHP adını aldı

Osman Bölükbaşı, 1973'te milletvekilliğinden istifa ederek aktif siyasetten çekildi ve 6 Şubat 2002'de hayatını kaybetti. Bölükbaşı'nın oğlu Deniz Bölükbaşı da babası gibi siyaset sahnesinde yer alan isimlerden oldu.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşım ile Osman Bölükbaşı’nı vefatının yıldönümünde andı.

Başkan Ergün, “Partimizin kurucularından, Anadolu Fırtınası Osman Bölükbaşı’yı aramızdan ayrılışının sene-i devriyesinde rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhu şad mekanı cennet olsun.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim