Vergi Usul Kanunu kapsamında her yıl belirlenen yeniden değerleme oranının açıklanmasına yaklaşık bir ay kaldı. 2026 yılı için yüzde 25,49 olarak uygulanan oran, eylül ayı itibarıyla yüzde 27,81 seviyesine ulaştı. Ekim ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte 2027'de uygulanacak oran kesinleşmiş olacak. Cumhurbaşkanı'nın mevzuat kapsamında yeniden değerleme oranını artırma veya azaltma yetkisi de bulunuyor.

Çalışanların Yemek Ve Ulaşım İstisnaları Değişecek

Yeniden değerleme oranındaki artış, çalışanlara sağlanan yemek ve ulaşım ödemelerindeki vergi istisnalarını da doğrudan etkileyecek. 2026 yılında günlük yemek bedeli istisnası KDV hariç 301,20 TL, KDV dahil ise 330 TL olarak uygulanıyor.

Servis hizmeti sağlanmayan çalışanlara yapılan ulaşım ödemelerinde uygulanan istisna tutarı da yeni oran doğrultusunda yeniden hesaplanacak. Böylece 2027 yılında çalışanlara sağlanan bazı yan ödemelerin vergi açısından değerlendirilen sınırları değişmiş olacak.

Kira Gelirlerindeki İstisna Tutarı Artacak

Gayrimenkul ve menkul sermaye iratlarına ilişkin beyan ve istisna sınırları da yeniden değerleme oranına göre güncellenecek.

2026 yılında 58 bin TL olarak uygulanan mesken kira geliri istisnası artırılacak. Tevkifata tabi menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarının beyanında esas alınan 400 bin TL'lik sınır da yeniden belirlenecek.

Tevkifat veya istisnaya tabi olmayan sermaye iratlarında uygulanan 22 bin TL'lik muafiyet tutarı da 2027 yılı için güncellenecek.

Ticari kazançlarda kiralanan binek otomobillere ilişkin aylık 46 bin TL'lik gider kabul edilebilir kira bedeli sınırı da yeni yeniden değerleme oranı doğrultusunda değişecek.

IMEI Kayıt Ücreti Ve Yurt Dışı Çıkış Harcı Artacak

Yeni oran, harç kalemlerinde de milyonlarca kişiyi ilgilendiren değişikliklere yol açacak. Yurt dışından getirilen telefonların Türkiye'de kullanılabilmesi için ödenen IMEI kayıt ücretinin 2027 yılında artırılması bekleniyor.

2026 yılında 54 bin 258 TL olarak uygulanan IMEI kayıt ücretinin yeni yeniden değerleme oranına göre yeniden hesaplanması planlanıyor. Yurt dışına çıkışlarda ödenen 1.250 TL'lik harç tutarı da yeni tarifeyle birlikte değişecek.

Ruhsat harçları başta olmak üzere diğer maktu harçlar da 2027 yılı için yeniden düzenlenecek.

Birçok Vergi Ve Ceza Kalemi Yenilenecek

Yeniden değerleme oranındaki değişiklik yalnızca vergi ve harçlarla sınırlı kalmayacak. Fatura kesme mecburiyeti sınırı, amortisman ayırma limitleri, gayrimenkul satış kazancı istisnaları ve temettü gelirlerine ilişkin beyan sınırları da yeni oran doğrultusunda güncellenecek.

Ekim ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından 2027 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı kesinleşecek. Nihai rakamın belli olmasıyla birlikte milyonlarca kişiyi ilgilendiren vergi, harç, istisna, muafiyet ve ceza tutarlarının yeni miktarları da ortaya çıkacak.

Kaynak: Haber merkezi