Türkiye’nin en kuzeyinde bulunan Sinop ili Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılı İstatistiklerle Yaşlılar araştırmasına göre, Türkiye'nin en yaşlı ili olarak belirlendi. Aynı şekilde, TÜİK tarafından gerçekleştirilen 'Yaşam Memnuniyet Araştırması'nda da geçen yıl olduğu gibi Sinop, Türkiye'nin en mutlu ili olarak kaydedildi.

Genç nüfusun büyük şehirlere göçüyle birlikte, Sinop’ta yaşayanların çoğunluğunu oluşturan yaşlılar için huzurlu ve sakin bir ortam sunuyor.İş imkanlarının kısıtlı olması ve ekonomik faaliyetlerin sınırlı olması, gençlerin göç etmesine ve yaşlı nüfusun burada yoğunlaşmasına neden olması Sinop için bir sorun teşkil etmiyor.

Yaşlı ve Mutlu Şehir

Sinop, Türkiye'deki en yaşlı nüfus oranına sahip il olarak yüzde 20,0 ile öne çıkıyor. Bu oran, Sinop'un daha çok emekli ve yaşlı bireylere ev sahipliği yapmasına katkı sağlıyor. Diğer iller arasında Kastamonu ve Giresun, yaşlı nüfus oranı bakımından Sinop'u takip ediyor.

"EMEKLİ MEMLEKETİ"

Sinoplular, 'en yaşlı il' olma durumlarını değerlendirdi.

Sinop’ta yaşayan İbrahim Gündoğdu, Sinop’ta belirli bir iş sahasının olmadığını belirterek, “Bizim memleketimiz ağırlıklı olarak emekli memleketi. Yaşlı bir nüfus. Bizim gençlerimiz dışarıda okur, öğrencidir. Memleketimize gelen memurlar burada emekli olduktan sonra kalır, gençlerimiz de dışarıda okur. Burada belirli bir iş sahası yok. Önemli bir gelir kaynağımız da yok. O yüzden gençlerimiz gelirlerini dışarıda ararlar ve okurlar. Biz böyle mutluyuz” dedi.

"DOĞRU DÜRÜST ÜRETİM YOK"

Sinop’ta yaşayan Taştan Çoban, “Gördüğüm kadarıyla Sinop’ta doğru dürüst bir üretim yok. Emekli şehri. Güzel ve rahat bir şehir. Biz memurlar belli yıllardan sonra bazı şeylere ayak uydurmada zorlanıyor muyuz bilmiyorum ama rahat bir il istiyoruz. Burası emekliler için çok rahat ve çok güzel bir şehir. Fakat üretim de olmaması bu yaşlı nüfusun artmasına sebep oluyor diye düşünüyorum” diye konuştu.

"BURADA YAŞAMAKTAN MUTLUYUM"

Sinop’ta yaşayan Kadir Yakın ise “Nüfusu az. Millet çalışa çalışa yaşlandı. Şimdi de hastalıklarla uğraşıyoruz. Büyük şehirlere gidenler geri geliyor, Sinop’a yerleşiyor. Gençler de boş geziyor. Babaları bakarsa bakıyor, bakmazsa bir şey yok. Ben burada yaşamaktan mutluyum. Evim var, kira vermiyorum. Bahçem de var. Orada gidip oyalanıp hastalıklarla uğraşıyorum. Hanım hasta, ben de hastayım. Uğraşıp duruyoruz” şeklinde konuştu.

Manisa’da bir köyün ilçeye dönüş serüveni Manisa’da bir köyün ilçeye dönüş serüveni

Kaynak: İHA