Günümüzde obezite, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir sağlık sorunu olarak ortaya çıkmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 4 Mart Obezite Günü'nde yayımladığı verilere göre, Türkiye Avrupa'da obezite oranları açısından önde gelen ülkelerden biri konumunda. Çocuklar ve yetişkinler arasında artan obezite vakaları, toplum sağlığını tehdit ediyor.

Sıralamada bu kadar en önlerde olduğumuz ve sağlık açısından çok tehlikeli olan obezite hakkında Türkiye Obezite Araştırma Derneği(TOAD) bir araştırma gerçekleştirdi.

Yapılan araştırma sonucunda Türkiye Obezite Araştırma Derneği, Türkiye'nin en obez ve en fit şehirleri belli oldu. Gece yemek kültürüyle nam salmış olan ilimiz diyet yapmaya uygun değilken diğer ilimiz ise fit yaşantısıyla örnek oldu.

Türkiye’nin en obez ve en fit ili

Türkiye Obezite Araştırma Derneği'nin (TOAD), verilerine göre obez sayısının en yüksek olduğu il Adana, en düşük olduğu il ise Erzurum oldu.

Peki, obezitenin temel nedeni zengin mutfak" mı, yoksa "yeme alışkanlıkları" mı?

Uzmanlara göre, obezitenin temel nedenleri arasında beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite eksikliği ve hormonal faktörler bulunuyor. Dünya genelinde obezite oranı yüzde 20'nin üzerine çıkarken, Türkiye'de bu oran yüzde 17 seviyesinde görülüyor.

Uzmanlar Adanalı vatandaşları spor yapmaları konusunda uyardı. Adana’nın en obez il olması hakkında konuşan uzman kişiler, “Adana’nın, obezitenin en sık görülen il olmasının sebebi gece yeme alışkanlığının, mutfağının zengin olmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye, yüzde 66.8 ile Avrupa'da ilk sırada yer alıyor. Hastalarımıza obeziteden korunma anlamında düzenli spor yapmalarını, düzenli fiziksel aktivite bulunmalarını ve düzenli beslenmeleri konusunda çağrıda bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA-AA