Haber: Almıla Nur BERİLĞEN

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan elde edilen son verilere göre Türkiye’de trafiğe kayıtlı traktör sayısında ilk sırayı 104 bin 201 traktör ile Manisa alıyor. Eylül ayı itibariyle trafiğe kayıtlı toplam araç sayısının 707 bin 444 olduğu kentte otomobil ve motosiklet sayısının hemen ardından en çok tercih edilen motorlu kara taşıtı olan traktör, neredeyse kentin vazgeçilmezi durumunda bulunuyor. Ülke genelinde ise 2 milyon 162 bin 835 traktör bulunurken ilk sırada yer alan Manisa’yı, trafiğe kayıtlı 100 bin 98 traktör ile Konya, 79 bin 303 traktör ile İzmir, 74 bin 827 traktör ile Bursa izliyor.

En Çok Traktör Kazası Hafta Sonu Oluyor

Uzun yıllar boyunca listenin üstünde kalan Manisa’da meydana gelen traktör kazaları da göze çarpıyor. Trafik Başkanlığı’ndan alınan bilgilere göre Manisa’da 2023 yılının ilk 9 ayında tüm kara taşıtlarının dahil edilmesiyle birlikte 7 bin 333 kaza meydana gelirken bu kazalarda 58 kişi hayatını kaybetti. 6 bin 316 kişinin yaralandığı eylül ayına kadar oluşan kazalardan 4 bin 14’ü ölümlü ve yaralanmalı kaza, 3 bin 319’u ise maddi hasarlı kaza olarak kayıtlara geçirildi. Kazaların önlenmesi amacıyla 2017-2022 yılları arası Manisa İl Jandarma Komutanlığı 66 kişinin öldüğü 600’ün üstündeki kazayı inceleyerek en çok trafik kazasının meydana geldiği günlerin cumartesi ve pazar, saat aralığının ise 18.00-20.00 olduğunu ortaya koymuştu.

Manisa'da Traktör Kazalarının Önüne Geçilebilir Mi?

Kentte traktör kazalarının en aza indirilmesi için tüm kurumlar elinden geleni yaparken sürücülerin de dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Bununla birlikte traktör kazalarının önüne geçmek de mümkün hale geliyor. Burada dikkat edilmesi gereken hususlar arasından en önemlileri arasında ROPS demiri, traktör muayenesi, sürücülerin yorgun olması ve traktör üzerinde yapılan değişiklikler yer alıyor.

Manisa jandarmasından uyuşturucuya darbe! Manisa jandarmasından uyuşturucuya darbe!

ROPS Demiri Nedir? ROPS Demiri Hayat Kurtarır Mı?

Ölümlü traktör kazalarının büyük çoğunluğunda sürücülerin traktörlerin altında kalması yatıyor. Sürücü koltuğunun üzerine takılan ve traktör devrildiğinde traktör ve zemin arasında hayat boşluğu oluşturan ROPS demiri kritik bir rol oynuyor. Özellikle 2001’den önce üretilen traktörlerde ROPS demirinin olmadığına dikkat çeken uzmanlar, vatandaşlardan önlem almasını talep ediyor.

Traktörde Kazaya Neden Olan Etkenler

Daha çok engebeli araziler, ova yolları ve tarlalarda kullanılan traktörlerin zorlu koşullarda devrilmesini önleyen ağırlıkların sökülmemesi gerekiyor. Traktörün ön kısmında bulunan bu ağırlıklar çetin koşullarda traktöre denge vererek devrilmesini önlüyor. Ayrıca fren balatalarının ve yağların sık sık kontrol edilmesi de kazaya davetiye çıkaran anlardan kaçılmasını sağlıyor. 

Editör: Onur Yılmaz