GETOB Başkanı Mustafa Deliveli, Türkiye'nin ve dünyanın en popüler turizm bölgelerinden biri olan Muğla'nın Marmaris ilçesindeki turizm sezonu öncesinde, sahte tatil rezervasyonları konusunda vatandaşları uyardı. İnternet üzerinden yapılan sahte reklamlarla, turizm merkezlerindeki konaklama tesislerinin web sitelerinin kopyalanması veya isimlerinin kullanılmasıyla gerçekleştirilen dolandırıcılık vakalarının arttığını belirten Deliveli, tatil planı yaparken sadece güvenilir sitelere veya otellerin resmi internet sayfalarına başvurulmasını tavsiye etti.

 "Sahte ve ucuz reklamlara kanmayın"

GETOB Başkanı Deliveli, sahte siteler ve hesaplar ile ilgili yaptığı açıklamasında "Öncelikle şu an hala rezervasyon dönemindeyiz. Erken rezervasyon döneminde satışların yoğun olduğu, indirimlerin devam ettiği, otellerin yoğun satış aldığı bir dönem içerisinde bulunmaktayız ve bu dönemde ne yazık ki bir yandan da dolandırıcıların yoğun çalıştığı bir dönem haline gelmekte. Zaman geçtikçe satış kanalları da gelişiyor ve ne yazık ki yalancılar, dolandırıcılar da bu yeni yöntemleri kullanıyorlar. Gerek cep telefonlarına gönderilen sahte mesajlar, gerek otellerin resmi hesaplarını, web sitelerini kopyalayan sahte siteler, gerekse son zamanlarda sahte sosyal medya hesapları üzerinden paralı reklamlarla tatil tüketicilerine ulaşarak, insanların mağdur edildiklerini öğrenmiş bulunmaktayız.” dedi

Deliveli açıklamasına şöyle devam etti:

“Burada önemli olan husus şudur. Tatil arayışında olan tatil tüketicilerinin önemle otellerin resmi web siteleri, resmi iletişim kanalları, sosyal medya hesapları üzerinden iletişime geçmeleri, rezervasyon yapmaları veya ulusal ve uluslararası tanınmış acenteler, online siteler veya TURSAB kayıtlı acenteler üzerinden rezervasyonlarını yapmaları gerekmektedir. Sahte hesaplar üzerinden gerçek hesap izlenimi oluşturup birçok dolandırıcılık vakalarına rastlanmaktadır. Belirttiğim gibi tüketicilerin yapması gereken resmi hesaplar üzerinden, otel hesapları üzerinden tatil planlamalarını, rezervasyonlarını yapmaları. Aynı zamanda güvenli bilgisayar üzerin kullandıkları, gelişmiş internet tarayıcıları da sahte siteleri, oltalama atak denilen yöntemleri de tespit edebilmekte, sahte siteleri güvenlik sertifikası olmayan kopya siteleri de uyarmaktadır. Fakat yine tamamen buna güvenmek doğru olmaz. Bilindik ulusal uluslararası acenteler veya resmi siteler her zaman en doğru kaynaktır.”

"Kopya siteler mantar gibi çoğaldı, harf oyunlarına dikkat"

Bazı dolandırıcıların, güvenilir sitelerin ve otellerin adreslerini kopyalayarak insanları kandırmaya çalıştığını ifade eden Başkan Deliveli, "Bu durumları oldukça sık görmekteyiz. Özellikle bu dönemde sezon öncesindeki 2,3 ay içerisinde kopya siteler adeta mantar gibi artıyor. Biz bu siteleri gördüğümüzde ilgili kurumlara bildiriyoruz. Bu siteler kısa sürede erişim engeli alıyor fakat ne yazık ki hemen bir başka isimle bir başka kelime oyunu, harf oyunu, resmi siteye benzeyen bir başka adresle yeniden faaliyete geçmekte. Yani bu adeta bir kedi fare oyunu gibi. Sürekli olarak bunlar tespit ediliyor, erişim engelleniyor, kapatılıyor. Fakat yeniden türemeye başlıyor. Web siteleri kadar tehlikeli olan da sosyal medya hesapları. Buradan paralı reklamlarla sanki o otelin, o işletmenin resmi hesabı gibi paralı reklamlarla tüketiciye ulaşıp sahte telefon numaraları veriyorlar. Genellikle bu numaralar da whois, internet telefon numaraları, internetten alınan numaralar oluyor ve bunların da takibi ve tespiti güç oluyor. Bu numaralar üzerinde de sahte kontroller kurarak misafirden para alıp sahte rezervasyonlar oluşturulduğu tarafımıza bilgisi ulaşmakta" diyerek uyardı.

"Yasal yaptırımlar çok ciddi, emniyet ile işbirliği içindeyiz"

Başkan Mustafa Deliveli, sahte site ve hesapların tespit edildiği durumlar ile alakalı "Tespit edilen bu siteler tabi anında kapatılıyor, erişim engeli uygulanıyor. Fakat bu yöntemle misafirleri, tüketicileri dolandıranlar var. Bu sitelerin erişimi yurt dışından sağlanıyor. Kullandıkları telefon numaraları da yine yurt dışından alınan telefon numaraları olmakta. Yani bu girişimde bulunan kişileri genellikle bulmak, tespit etmek güç. Bu yapılan saldırılar dolandırıcılıklar Türkiye dışarısından olmakta. Fakat ilk olarak yapılan şey sitelerin kapatılması, erişim engeli, telefon numaraları üzerinden kişilere ulaşmak veya bir banka transferi varsa o banka hesabından kaynağa bunları bu girişimde bulunan kişileri tespit etmek üzeri olmaktadır" dedi.

Kaynak: İHA