Hisseli tapu sahiplerinin, taşınmaz satışlarında karşılaştıkları önemli bir süreç devam ediyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, hissedarların mağduriyet yaşamamaları için dikkat edilmesi gereken 90 günlük süreye dikkat çekti. Bu süre zarfında başvuru yapılmadığı takdirde, "ön alım hakkı" kaybedilebilir.
Hisseli tapular, miras veya satın alma yoluyla paylaşılan taşınmazlar, satış durumunda hissedarlar için "ön alım hakkı" sağlıyor. Bu hak, Türk Medeni Kanunu'na göre "şufa hakkı" olarak tanımlanıyor ve diğer hissedarların taşınmaz üzerindeki paylarını satması durumunda devreye giriyor. Ancak, bu hakkı kullanabilmek için belirli bir süre kısıtlaması bulunuyor.
Ön Alım Hakkı İçin 90 Günlük Şart
Satış gerçekleştikten sonra, taşınmazdaki diğer hissedarların haklarını koruyabilmesi için 90 gün içinde yasal başvurularını yapmaları gerekiyor.
Noter aracılığıyla satışın diğer hissedarlara bildirildiği tarihten itibaren, alıcıya karşı açılacak ön alım davası için tanınan süre yalnızca 90 gün. Bu süre içinde dava açılmadığı takdirde, ön alım hakkı tamamen ortadan kalkıyor.
Feragatname Olmayan Satışlar Tehlikeli
Satış işlemleri sırasında, diğer hissedarların alıcıya karşı "ön alım hakkından feragat etmesi" hukuki ihtilafları önleyebiliyor. Ancak feragatname alınmadığı takdirde, satış sonrası diğer hissedarlar, mahkemeye başvurarak satış işleminin iptalini talep edebilir.
Bu davalar ise satış tarihinden itibaren en geç 2 yıl içinde açılması gerekiyor.