Akhisar-Gördes yolunun 25. kilometresinde 13 Haziran günü meydana gelen trafik kazasında tankerde bulunan 25 ton asit yol üzerine döküldü. Bölgeyi inceleyen uzmanlar, asit dökülmesinin çevreye çok büyük olumsuz etkisi olacağını vurguladı. Felaketin boyutları olaydan hemen birkaç gün sonra ortaya çıkmaya başladı. Asidin döküldüğü bölgede ağaçların kuruduğu ve toprağın sarardığı görüldü. Gördes’teki nikel madenine sülfürik asit taşıyan kamyon, Akhisar-Gördes yolu üzerinde devrildi ve 25 ton sülfürik asit döküldü. Sülfürik asidin zararları hemen iki gün içinde ortaya çıkmaya başladı. Asidin döküldüğü bölgede ağaçların kuruduğu ve toprağın sarardığı görüldü.

SOSYAL MEDYADA GENİŞ YANKI BULDU

Konuyu MHP Milletvekili Adayı Akhisarlı Avukat Osman Oktay da sosyal medya hesabından gündeme getirdi. Oktay, bölgenin fotoğraflarını çekerek yaptığı paylaşımın altına şu notu düştü: “Akhisar-Gördes yolunda asit tankerinin yaptığı kazadan sonra, dökülen asidin doğaya verdiği zararın görünen yüzü, ağaçlar bir günde kurumuş. İlginç olan ise sadece yüzeyde iş makinası ile temizlik yapılmaya çalışılıyor. Zarara yönelik olarak ne İl Sağlık müdürlüğünden nede İl Tarım Müdürlüğünden yada Çevre Orman müdürlüğünden hiçbir yetkilinin orada bulunmaması da yöneticilerin olaya basit bir trafik kazası gibi baktıklarını göstermektedir. Buradan bütün sorumluları göreve davet ediyorum.”

VALİLİKTEN AÇIKLAMA GELDİ

Manisa Valiliği de konuyla ilgili açıklama yaparak kazanın hemen ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerinin bölgeye gittiği ifade edildi. Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “Temizlik çalışmaları, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü teknik elemanları nezaretinde başlatılmıştır. Sülfürik asitin çevreye olan zararını yok etmek amacıyla ilk etapta kirlenmiş tüm alanlar kontrol altına alınarak kireç dökümü işlemi yapılmıştır. Sülfürik asitin zarar verebileceği düşünülen tüm alanlarda, etkilenen toprak, su ve orman bölümlerinde, iş makinalarıyla sıyırma, kazıma ve toplama işlemleri devam etmektedir. Oluşan zararın ivedilikle giderilmesi ve atığın lisanslı taşıyıcı araçlarla, lisanslı bir tesise götürülmesi için sahada gerekli bilgilendirme yapılarak atığın bu şartlara uygun tahliyesine başlanmıştır. En kısa sürede sülfürik asit kalıntıları temizleme çalışmaları bitirilecektir. Söz konusu çalışma kapsamında Sülfürik asitin kirlettiği tüm topraklar lisanslı bertaraf tesisine lisanslı araçlar vasıtasıyla gönderilmektedir. Lisanslı tesis aracılığıyla da bertarafı sağlanmaktadır. Tüm kirlenmiş alanların temizlenmesinden sonra kirliliğin bulunduğu alanda Sülfürik asit kalıntısı kalıp‒kalmadığının anlaşılması amacıyla; Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce toprak numuneleri alınacak olup 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında gerekli çalışmalara devam edilecektir. Olay yerine yakın bölgede yerleşim yeri bulunmamaktadır. Halk Sağlığı Müdürlüğünce de kazanın meydana geldiği gün itibari ile konu takip edilmektedir. Yerleşim yerlerine ait su kaynakları kaza mahallinden etkilenecek bir yakınlıkta değildir.”

UZMANLAR UYARMIŞTI

Kazanın ardından bölgede incelemelerde bulunan Türkiye Kimya Mühendisleri Odası 2. Başkanı Mahmut Tartan, kazanın çok ciddi çevre kirliliğine yol açtığını belirterek, "Bu asit en kuvvetli asitlerden biri. İçme ve kullanma sularına karışınca hem hayvanlar için hem de insanlar için ciddi sağlık sorunları yaratacak. Ayrıca dökülen asit yoldaki bitki örtüsünü de tahrip etti. Bu asit havanın sıcaklığı ile hemen buharlaşıyor. Biz orada yarım saat kaldık yüzlerimiz yandı. Ormanın kenarı orası, bitki örtüsüne ciddi zararlar verecek. Aynı şekilde Akhisar ovası da etkilenecek. Bu taşıma işlemi devam ettiği sürece bu risk devam edecek. Bunun bir an önce durdurulması gerekiyor. Çevreye ciddi sorunlar oluşturacak ve telafisi mümkün olmayacak. Asidin döküldüğü toprakta hiç bir şey yetişmez. Daha sonrasında da asit yağmurlarına neden olma durumu var. İnsanlar için kanserojen madde. Kanser vakalarının artmasına neden olabilir. Orada aldığımız bilgilere göre bölgedeki 5. kaza bu. Bu madende çok yoğun şekilde asit kullanılıyor. Bu madenin faaliyetlerinin durdurulması gerekiyor" dedi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

AKHİSAR-Gördes yolunun 25. kilometresinde 13 Haziran günü meydana gelen trafik kazasında tankerde bulunan asit yol üzerine döküldü. Gördes’te bulunan nikel madenine gitmekte olan S.Y. yönetimindeki 10 ACN 06 plakalı sülfürik asit yüklü tanker virajı alamayınca yan yattı. Kaza sonrası yan yatan tırda yüklü bulunan 25 ton sülfürik asit yola döküldü.

Editör: TE Bilişim