Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde rütbesiz görev yapan ve yaptığı bu görev karşısında para alan askeri personellere er deniyor. Er olmayı düşünen kişiler sözleşmeli erler ne kadar kazanıyor sorusuna yanıt arıyor. Peki, sözleşmeli er maaşları 2024 yılında ne durumda? İşte sözleşmeli er konusu ile ilgili merak edilen tüm detaylar…

Sözleşmeli Er Maaşları 2024

Temmuz ayı memur zammının açıklanması ile beraber pek çok meslek dalındaki kişinin maaşına da zam yapılmıştır. Sözleşmeli erler de maaşına zam yapılan meslek gruplarına dâhildir.

Temmuz ayı memur zammının yüzde 19,31 olarak açıklanmıştı. Bu oran ele alındığında sözleşmeli er maaşı Temmuz 2024’te 30.000 TL ile 50.000 TL arasında olması beklenmektedir.

Sözleşmeli Er

Maaşı

Hava Kuvvetleri Sözleşmeli Er

35.000 TL – 45.000 TL

Kara Kuvvetleri Sözleşmeli Er

35.000 TL – 50.000 TL

Deniz Kuvvetleri Sözleşmeli Er

35.000 TL – 40.000 TL

Sözleşmeli Er Doğu Görevi

45.000 TL – 50.000 TL

Sozlesmeli Er Maaslari 1

Hava Kuvvetleri Sözleşmeli Er Maaşları

Hava Kuvvetleri bünyesinde görev yapan sözleşmeli erler, daha kritik görevlerde yer aldıkları için aldıkları maaşların da yüksek olduğunu söylemek mümkündür. Elbette tecrübe kazandıkça maaşlarında daha da bir artış söz konusu olmaktadır.

Hava Kuvvetleri sözleşmeli er maaşları aşağıdaki gibidir:

  • Hava Kuvvetleri sözleşmeli er maaşı 2024 yılı için ortalama olarak 35.000 TL ile 45.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Kara Kuvvetleri Sözleşmeli Er Maaşı

Kara Kuvvetleri bünyesinde görev yapan sözleşmeli erlerin aldığı maaşlar doğu tazminatı ve sınır dışı tazminatı gibi faktörlerin de işin içerisine girmesi ile oldukça yüksek maaş almaktadırlar.

Kara Kuvvetleri bünyesinde görev yapan sözleşmeli er maaşları şu şekildedir:

  • Kara kuvvetleri sözleşmeli er maaşları 2024 yılı için ortalama olarak 35.000 TL ile 50.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Deniz Kuvvetleri Sözleşmeli Er Maaşı

Deniz Kuvvetleri bünyesinde görev alan sözleşmeli erlerin aldığı maaş hemen hemen diğer sözleşmeli erlerin aldığı maaşlarla aynıdır.

Deniz Kuvvetleri bünyesinde görev alan sözleşmeli er maaşları 2024 yılı için genel olarak şu şekildedir:

  • Deniz Kuvvetleri sözleşmeli er maaşı 2024 yılı için ortalama olarak 35.000 TL ile 40.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Uzman Er Maaşı 2024

Uzman çavuş; en az lise mezunu olan ve Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde bulunan kuvvet komutanlıklarında askerlik mesleğini profesyonel olarak yapan kişidir.

Uzman çavuş maaşının sözleşmeli er maaşından daha fazla olduğunu söylemek mümkündür. Uzman çavuş maaşları 2024 yılı itibari ile ortalama olarak 50.000 TL ile 60.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Sozlesmeli Er Maaslari 3

Sözleşmeli Er Maaşlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Sözleşmeli er olmak isteyen kişilerin ilk merak ettiği konu sözleşmeli erlerin ne kadar maaş aldığıdır. Yukarıda sizlere sözleşmeli erlerin ortalama olarak aldıkları maaşlardan bahsettik.

Elbette ki bu maaş durumu bazı faktörler işin içerisine girdiğinde değişiklik gösterebilmektedir. Peki, sözleşmeli er maaşlarını etkileyen faktörler nelerdir?

Bugün başlıyor! Emeklinin zam farkı bugün hesaplarda Bugün başlıyor! Emeklinin zam farkı bugün hesaplarda

Sözleşmeli erin aldığı maaşı etkileyen faktörler genel olarak şu şekildedir:

  • Sözleşmeli erin hizmet yılı,
  • Sözleşmeli erin yasal gösterge rakamı ve memurluk katsayısı,
  • Komanda – özel birlik durumu,
  • Eş durumu,
  • Sözleşmeli erin görev yaptığı bölge,
  • Damga vergisi,
  • Ek tazminatlar,
  • Sözleşmeli erin çocuk sayısı maaş durumunu etkileyen faktörler arasında bulunmaktadır.

Sözleşmeli Er Nedir?

Sözleşmeli er ne kadar maaş alır konusuna değindikten sonra biraz da sözleşmeli er kavramının ne olduğundan bahsedelim.

Sözleşmeli er, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde faaliyet göstermek üzere sözleşme kapsamında istihdam edilen rütbesiz askerlerdir. Peki, sözleşmeli er nasıl olunur? Sözleşmeli er şartları nelerdir? Gelin hep beraber bu konuya da bir göz atalım…

Sozlesmeli Er Maaslari 2

Sözleşmeli Er Nasıl Olunur?

Özellikle genç yaştaki pek çok insan sözleşmeli er maaşları konusunu merak edip araştırmanın yanında sözleşmeli er nasıl olunur konusunu da merak etmektedir.

Sözleşmeli er olmak isteyen kişilerin askeri hiyerarşiye saygılı bir şekilde davranmaları ve katı bir disiplin altında görevlerini icra edebilmeye hazır olmaları gerekmektedir. Sözleşmeli er olmak isteyen kişilerin öncelikle ilgili kurumların internet siteleri üzerinden yayımladığı çevrimiçi başvuru ilanlarını takip etmeleri ve bu ilanlara başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Başvurusu kabul edilen kişiler için ikinci aşamada kişilerin fiziksel ve mental yeteneklerini değerlendirmek için çeşitli test ve sınavlar uygulanmaktadır. Bu test ve sınavları başarı ile tamamlayan kişiler sözleşmeli er olarak görev yapmaya hak kazanmaktadır. Peki, sözleşmeli er başvuru şartları nelerdir?

Sözleşmeli Er Başvuru Şartları

Sözleşmeli er maaşları pek çok kişi cezbetmektedir. Durum böyle olunca sözleşmeli erliğe de talep oldukça artmıştır. Fakat her isteyen sözleşmeli er olamamaktadır.

Sözleşmeli er olabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Sözleşmeli er başvuru şartları genel olarak şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • En az ilköğretim mezunu olmak,
  • Türk Silâhlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde sözleşmeli erbaş ve erler için belirtilen şartları taşımak,
  • 25 yaşını bitirmemiş olmak,
  • Askerî okullardan ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden herhangi bir sebeple ilişiği kesilmemiş olmak,
  • Kamusal hakları kullanmaktan yoksun bırakılmamış olmak,
  • Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar, zimmet, iftira, hırsızlık, dolandırıcılık, üste hakaret, emire itaatsizlik, Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama gibi suçlardan herhangi birisinden dolayı mahkûm olmamak,
  • Taksirli suçlar hariç olmak üzere bir suçtan bir ay ve daha fazla hapis cezasına mahkûm olmamak,
  • Güvenli soruşturması olumlu sonuçlanmak,
  • Yapılacak olan fiziki kabiliyet testi ve mülakatlarda başarılı olmak sözleşmeli erlik için başvuru şartları arasında yer almaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Sözleşmeli er maaşlarına dair sık sorulan soruları yanıtladık!

Sözleşmeli Er Yaş Sınırı Nedir?

Sözleşmeli er maaşları konusundan bahsettikten sonra sıra geldi sözleşmeli er konusu ile ilgili merak edilen bir başka kısma: Sözleşmeli er yaş sınırı.

Sözleşmeli erlik için başvuru yapmak isteyen kişiler Sözleşmeli Erbaş ve Er Yönetmeliğinde “25 yaşını bitirmemiş olmak” ibaresi ile karşılaşacaktır.

Yani sözleşmeli er olmak isteyen kişilerin başvuruda bulunabilmesi için 25 yaşını bitirmemiş olması gerekmektedir.

Sözleşmeli Er Boy Kilo Oranı Nedir?

Sözleşmeli er başvuru şartlarından birisi de boy kilo endeksidir. Sözleşmeli er olarak başvuru yapmak isteyen kişilerin en az 1.65 cm boyuna ve en düşük 51 kg ağırlığında olmalıdır. Kilo oranı boy arttıkça değişiklik gösterebilmektedir.

Sözleşmeli Er Eğitim Maaşı Alıyor mu?

Sözleşmeli er maaşları ile ilgili merak edilen bir diğer konuda sözleşmeli erlerin eğitim sırasında maaş alıp almadıklarıdır. Sözleşmeli er başvurunuz olumlu sonuçlanırsa Türk Silahlı Kuvvetleri ile ön sözleşme yapılarak bir eğitime tabi tutuluyorsunuz.

Eğitim sürecini de başarıyla tamamlayan kişiler sözleşmeli er olarak göreve başlamaktadır. Sözleşmeli er adayı olan kişiler, eğitime alındıkları tarihten itibaren, birinci hizmet yılı için öngörülen maaşın 2/3’ü oranında maaş almaktadır.

Yani sözleşmeli erlerin eğitim sırasında da belirli oranda maaş aldığını söylemek mümkündür

Muhabir: Özkan Çelik