TÜİK’in enflasyon ve işsizlik rakamlarının gerçeği yansıtmadığını belirten CHP Milletvekili Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada “TÜİK çarşı pazardaki gerçek enflasyonu, gerçek işsizliği görmek istiyorsa esnafla, çiftçiyle, vatandaşla konuşsun işsizliğin, geçim sıkıntısının ne durumda olduğunu görsün. Saruhanlı’da 6 kişinin çalıştığı pastanede şimdi iki kişi çalışıyor. Esnaf yanımda 6 kişi çalışıyordu şimdi eşim ve ben kaldık diyor. 5 kişinin çalıştığı dönercide şimdi bir kişi çalışıyor. Fakat TÜİK işsizlik rakamlarını açıklarken işsizlik oranı düşmedi, enflasyon artmadı diyebiliyor.” dedi.

ASIL TEHLİKE PANDEMİNDEN SONRA

CHP’li Bakırlıoğlu şöyle devam etti: “Alınan tedbirler kapsamında işçi çıkarmak yasak, kısa çalışma ödeneği ile çalışanlar çalışmadan devlet desteğinden yararlanıyor fakat asıl tehlike pandemiden sonra ortaya çıkacak işçi çıkarmaların başlanmasıdır. Kapalı dükkanlar, siftah yapamadan kepenk kapatan esnafın dayanacak gücü kalmadı. Vergiler, kiralar, sigorta primleri, kredi borçları birikti. Esnafa daha fazla sahip çıkılması gereken bir dönem. Siyasi iktidar esnafa kulak vermeli ve yeni destekleme politikaları belirlemelidir”

ESNAF TÜİK’İN İŞSİZLİK VERİLERİNE TEPKİLİ

CHP'li Bakırlıoğlu'nun TÜİK ile ilgili sorusuna bir esnaf, “Pandemi öncesinde yanımda 6 kişi çalışıyordu. Şimdi ben ve eşim kaldık. TÜİK işsizlik azaldı diyor. Böyle bir şey yok. TÜİK önce sokağa çıksın, sonra verileri açıklasın. Nasıl işsizlik azalmış?” ifadelerini kullandı.

Bir esnaf ise yanında çalışan 10 kişi sayısı 3'e düşürmek zorunda kaldığını belirterek, “Salgından önce yanımda 10 kişi çalışıyordu. Şimdi 3'e düşürmek zorunda kaldım. Benim gibi binlerce esnaf var. Bizim yanımızda çalışan ve çıkarmak zorunda kaldığımız kişileri TÜİK işsiz saymıyor sanırım. Hesabı neye göre yapıyor bilmiyoruz” dedi

Editör: TE Bilişim