CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, CHP İl Kadın Kolları İl Başkanı Şadiye Uysal, CHP Manisa Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, CHP Yunusemre İlçe Başkanı Av.Yalçın Arcak, CHP Saruhanlı İlçe Başkanı Hasan Levent, CHP Kula İlçe Başkanı Osman Kasırga, CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Av.Sergen Akpir, Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal ve partililer Şehzadeler ilçesine bağlı Karağaçlı mahallesindeki çiftçileri ziyaret ederek sıkıntılarını yerinde dinledi.

YEARLTI SU ÜCRETİ 2021’DE 17 LİRAYA ÇIKTI

Dekar başına 2017 yılında 2 Lira, 2018 yılında 5 Lira, 2019 yılında 10 lira alınan yeraltı su ücretlerinin 2021 yılında 17 liraya çıkartıldığına dikkat çeken Manisalı çiftçi Baki Adıyaman(64) yaşadığı sıkıntıyı şu cümlelerle dile getirdi; “Bizim derdimiz ekmek parası. Biz bu sondajları yaparken faizle para alıp yaptık. Bankalardan kredi çektik. Elektriklerimizi faizle ödedik. Çocuğumuzun rızkından alarak yaptık bu sondajları. Bugün sulama birliği bize diyor ki ‘Ruhsatı olan dönüm başına 17 Lira, ruhsatı olmayan 30 Lira ödeyecek.’. Biz kendi yaptırdığımız şeyin neden parasını ödüyoruz. Artık çiftçiler olarak birlik olma zamanı geldi. Yaşanan bu sorunları çözelim. Çiftçi siyasetçi değildir. Çiftçi üreten bir emekçidir. Zaten 10 yıldır çok büyük geçinme derdi yaşıyoruz. Artık bu dertlerimizi birlik olarak anlatmamızın zamanı geldi ve geçiyor bile.”

 “ARTIK KAFAMIZI DEĞİŞTİRMENİN ZAMANI GELDİ”

Çiftçi Remzi Hayta(66) ise, 19 yıldır kendisini çiftçi olarak görmediğini, kendisini devletin bir ırgatı olarak gördüğünü ifade ederek şöyle konuştu; “Ben artık kendimi çiftçi olarak görmüyorum. Ben kendimi artık devletin marabası veya ırgatı olarak görüyorum. Devletinin kanalından su kullanmıyoruz, kendi sondajımızı yapıyoruz, borçla elektriğini ödüyoruz, ama nedense yeraltı suyu ücreti altında para ödüyoruz. Ama kabahat bizde. 5 senedir sandığa kadar insan oluyoruz, sandığa gittikten sonra ırgat oluyoruz. Bunu 19 yıl boyunca hep böyle yaşadık. Artık ırgat olmaktan çıkma zamanımız geldi. Çiftçinin gücünü göstermenin zamanı geldi. Artık kafamızı değiştirmenin zamanı geldi. Artık herkes şapkasını önüne koyması lazım.”

“ÇİFTÇİMİZİN YANINDAYIZ”

Sulama birlikleri kanalıyla alınan yeraltı su ücretlerinden dolayı çiftçinin yaşadığı sıkıntıyı dinleyen CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, 19 yıllık AK Parti iktidarında üreticinin kalkınmadığını ve bu nedenle Türkiye’nin de kalkınamadığını dile getirdi.

CHP İl Başkanı Balaban yaptığı açıklamada, parti olarak her zaman üreticinin yanında olduklarını dile getirerek, “Üretici kalkınmadan Türkiye kalkınmaz. Bunu iyi bilmeleri gerekiyor. Her zaman üreticinin yanındayız. Toprak işleyenin su kullananındır. Bizim felsefemiz bu.” diye konuştu.

CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca ise, yeraltı su ücretini ödeyemeyen üreticiye icra gelmeye başladığının altını çizerek açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını, çocuklarının rızkını kazanma derdinde. Kuyuları açtıran çiftçi, pompaları koyduran çiftçi, trafoları çektiren ve elektriğini ödeyen çiftçi olmasına karşın birde sulama parası istiyorlar. Çiftçi, eğer devletin açtığı kanallarda getirdiği suları kullanırsa o zaman parasını öder. Çünkü hizmet alıyor. Ama binlerce lira para harcayarak tarlası için kendi sondajını kendi açan çiftçiden hiç bir şey yapmadan yeraltı suyu parasının alınmasına anlam veremiyorum. Özellikle pandemi ve kuraklık gibi dönemde üretimini durdurmayıp, kuyularını açıp çiftçimiz çalışmaya devam etti.

DSİ Yeraltı Suları Daire Başkanını arayıp, ‘Üreticiden neyin parasını istiyorsunuz. Bunlar çiftçinin malı, çiftçi kendisi yaptı. Devletin suyunu kullanmıyorlar’ dedim. Daire başkanıda bana ‘Şahıs sondajından para alınmaması lazım. Onu isteyen DSİ İşletme ve Bakım Daire Başkanlığıdır’ dedi. O zaman bu daire başkanlığı çiftçinin tarlasındaki sondaja ne zaman gelip bakım yapmış ki bu paraları isteyebiliyor.

Çiftçi ekmek derdinde. Çiftçi artık sesini çıkarmaya ve yükseltmeye başladı. Çiftçinin üzerindeki girdi maliyetlerini artırdıkları gibi bir de yeraltı sularından aldıkları ücretleri ruhsatlı sondajlarda 10 Lira’dan 17 Lira’ya çıkardılar. Ruhsatsız sondajlarda ise 30 Lira’ya çıkardılar. Bu kıtlık döneminde çiftçi taşın altına eline sokarak, borçlanarak sondaj kuyularını yaptırdı. Bu dönemde çiftçiye teşekkür edecekleri yerde utanmadan yeraltı suyu ücreti çıkartıyorsunuz. Parasını ödeyemeyen çiftçiye ise haciz gönderdiler. Üreticimizin yaşadığı bu sıkıntıyı her platformda dile getirmeye devam edeceğiz. Ya bu yeraltı suyu ücretlerini makul seviyeye çekecekler, ya da bu ücreti almayacaklar.”

 “ÇİFTÇİNİN ŞUANDA 5 MİLYAR LİRA ELEKTRİK BORCU VAR”

Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal ise, Türkiye genelindeki çiftçilerin geçtiğimiz yıl 2,5 milyar Lira olarak elektrik borcunun bu yıl 5 milyar liraya çıktığını dile getirdi.

Genel Başkan Uysal yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Sıkıntıları çok iyi biliyorum. Çiftinin en önemli sıkıntılarından iki tanesi tarımsal sulama ve yeraltı suları ücreti. Çiftçinin geçtiğimiz dönem 1,5 milyar Lira TEDAŞ’a borcu vardı. Şimdi bu borcu 2,5 milyar lira yapmışlar. 2,5 milyar lirada özel şirketlere var. Şuanda çiftçinin elektrik borcu 5 milyar Lira civarında. Çiftçinin artık üzerindeki bu elektrik borcu yükünün hafifletilmesi lazım. Şimdide yer altı suları ücreti çiftçimizin belini bükmeye başladı. Bununla ilgili Ankara’da mücadelemiz sürüyor. Zaten girdi maliyetleri yüzünden bitmiş durumda olan çiftçimizden bu yükünde kaldırılması lazım. Bunları söyleye söyleye dilimizde tüy bitti. Sulama birliği kooperatifi başkanlığı görevi yürüttüğümden beri kaç hükümet, kaç bakan değişti. Artık sayısını bilmiyorum. Ama kimseye derdimizi anlatamadık. Artık bizi dinlemeyenlere oy vermeyeceğiz. Bizi dinleyen, derdimizi çözen ve çiftçiye kulak veren şahıslara oy vereceğiz. Ancak sıkıntılarımızdan böyle kurtulabiliriz.”

Editör: TE Bilişim