CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘toplanan deprem paraları nereye gitti’ açıklamasına yönelik değerlendirmelerde bulunan MHP’li Erkan Akçay, “Kılıçdaroğlu maliyeci ve hesap uzmanıdır. Bir maliyeci vergiyi bilir, bütçeyi bilir, bütçe harcamalarının nasıl yapıldığını bilir. Bende Kılıçdaroğlu’na soruyorum; Eyy Kılıçdaroğlu bu kadar maliye bilgisi nereye gitti? Halkı neden yanıltıyorsun? Neden bile bile yanlış kanaatler üretmeye çalışıyorsun? Bildiğin halde bu paralar nereye gitti diye neden soruyorsun?” diye sordu.

Kılıçdaroğlu’nun algı saptırmasıyla halkı yanıltmayı amaçladığını söyleyen Akçay, “5018 sayılı Kanunun 13. maddesine göre belirli gelirlerin belirli giderlere tahsis edilmemesi esastır. Bu nedenle devletin tahsil ettiği vergiler her ne ad altında olursa olsun devletin bütçe geliri olarak toplanır ve bütün harcamalarına dağıtılır. Belirli vergiler belirli harcamalara ayrılamaz. Deprem vergisi diye sunmaya çalıştıkları 2003 yılı sonunda kalıcı hale getirilen özel iletişim vergisinin deprem faaliyetlerine harcanacağı şeklinde bir harcama kaidesi yoktur; bütçe sistemine de aykırıdır. Özel iletişim vergisi bütçe havuzunda toplanır. Bütün giderler bütçe havuzundan yapılır. Zaten devlet gerek İstanbul gerekse diğer depremler için yaptığı harcamaları bütçeden karşılamaktadır.” dedi.

Akçay açıklamasına şöyle devam etti: “Sayın Kılıçdaroğlu’nun bir maliyeci olarak iyi bilmesi gereken bir konuda halkı yanıltmaya çalışması çok hazin bir durumdur. Kaldı ki; Kılıçdaroğlu 5018 sayılı Kanunun yasalaşma aşamasında Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliği yapmıştır. Bu nedenle 5018 sayılı Kanunda yer alan bir hükmü bilmemesine imkan yoktur.”

Editör: TE Bilişim