Haber: Eren EKİNCİ

CHP Manisa İl Başkanı Halil Tokul, AK Parti'nin sunduğu dokunulmazlıkların kaldırılması teklifinde Genel Merkez dışında bir karar vermeyeceklerini  söyledi. 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında adı geçen bakanların da dokunulmazlıklarının kaldırılması şartıyla anayasa teklifine ‘Evet' diyeceklerini belirten Tokul, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer'in de aynı görüşte olduğunu belirtti.


CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, katıldığı bir televizyon programında AK Parti'nin dokunulmazlıkların kaldırılması teklifine "Evet" oyu kullanacaklarını ilan etmesinin ardından, CHP'den yükselen sesler Manisa siyasetini de hareketlendirdi. CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer "Hırsızlar, rantçılar, yolsuzluğa bulaşanlar, para sayma makinaları, ayakkabı kutuları sahipleri hukuk önüne çıkmadığı sürece adaletten söz edilemez. Dokunulmazlık teklifi, muhalefetsiz meclis, sessiz toplumun inşası ve başkanlığın tesisidir" yorumuyla teklife ‘Hayır' dediğini belirtirken, CHP İl Başkanı Halil Tokul ise 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında adı geçen bakanların da dokunulmazlıklarının kaldırıldığı takdirde teklife ‘Evet' diyeceklerini belirtti.

"BAKANLARIN DA DOKUNULMAZLIĞI KALKMALI"
Dokunulmazlık teklifi ile ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Tokul, "Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, sadece milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması değil bakanların da dahil olduğu dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda talebi var. Ama AKP, 17-25 Aralık'ın gün yüzüne çıkmaması için bakanları dışarda bırakarak dokunulmazlıkların kaldırılmasını talep etmektedir. Genel merkezimizin ve Genel Başkanımızın almış olduğu bir karar var. Kürsü dokunulmazlığı dışında, bakanların ve başbakanın da dokunulmazlığının kaldırılması yönünde bir talebimiz var." dedi.

CHP'DE HERKES AYNI DÜŞÜNCEDE
Dokunulmazlık teklifi ile ilgili CHP teşkilatlarının ve milletvekillerinin Genel Merkez'den farklı bir karar vermediğini belirten Tokul, CHP içerisinde farklı sesler çıkıyormuş gibi algı yönetimi yaratıldığını belirterek şu ifadelere yer verdi: "Gündemde olan bir diğer konu da milletvekillerimizin dokunulmazlıklar konusunda sanki Genel Merkez'in dışında bir talepleri varmış gibi algı yönetimi yapılması. Oysa böyle bir ayrılık parti içerisinde yoktur. Diğer taraftan anayasal olarak, dokunulmazlıklar konusunda grup kararı alma gibi bir görevimiz yok. Yasalar engelliyor bunu. Bu oylama kapalı bir şekilde yapılacak. Milletvekillerimiz özgür iradeleriyle oylarını kullanacaklar. Dokunulmazlıklar konusunda genel olarak bakanların da dahil olduğu dokunulmazlıkların kaldırılması konusu gündeme geldiğinde biz tüm milletvekillerimizle birlikte dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde oy vereceğiz."




DOKUNULMAZLIK TEKLİFİ BİR SİLAH OLABİLİR
Biçer'in dokunulmazlık teklifine verdiği ‘Hayır' oyu ile ilgili de değerlendirmede bulunan Tokul, "Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ile konuşup ‘dokunulmazlık' teklifine neden hayır dediği noktasında bir konuşmamız olmadı. Bakanların da dokunulmazlıklarının kaldırılması noktasında bir öneri gelirse evet, ama sadece vekillerin dokunulmazlıklarını kaldırmak hedefleniyorsa, bu dokunulmazlık teklifi, iktidarın atadığı ya da elinde bulundurduğu adalet sistemiyle muhalefeti tamamen susturmaya yönelik bir silah olarak kullanılacaktır. Genel merkezimizle bu konuda bir çelişki yok." diyerek sözlerini sonlandırdı.

İL ÖRGÜTÜ OLARAK BİR ÇELİŞKİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUZ
Biz kendi içimizde demokrasiyi içselleştirmiş siyasal bir yapıyız. Biat kültürü seçilmiş milletvekillerini bizde göremezsiniz. Biat kültürü ile hareket eden kişiler için seçtikleri tek kişinin ağzından çıkacak her söz olmazsa olmazlarıdır. O sözün dışına asla çıkamazlar. Dokunulmazlık teklifine hayır diyen vekiller genel başkanın ya da parti meclisinin almış olduğu karara bir tepkide bulunmamıştır. .Sadece yöntem anlamında belki de eksik ifade edilmiştir. Bakanların da dahil olduğu dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde bir taleptir. Bu konuda herhangi bir çelişki olduğunu da bizler il örgütü olarak düşünmüyoruz"





Editör: TE Bilişim