Manisa Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla, üreticilere destek olmaya devam ediyor. Son olarak uygulamasını sürdürdüğü zeytin üreticilerine zeytin kasası dağıtımı projesi kapsamında Sarıgöl ilçesinde tören düzenlendi. Düzenlenen törenle 200 üreticiye 2 bin adet zeytin kasası üreticilere teslim edildi. Törene, Sarıgöl Kaymakamı Ali Arıkan, Sarıgöl Belediye Başkanı Necati Selçuk, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Öztozlu, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta, siyasi partilerin ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve üreticiler katıldı.

“BÜYÜKŞEHİR İLE BİRÇOK PROJEYE İMZA ATTIK”

Törende, bir konuşma yapan Manisa İl Tarım Ve Orman Müdürü Metin Öztürk, “Manisa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Manisa tarımına katkı sunmak için birçok projede işbirliği yaptık. Burada da yine bir proje kapsamında zeytin kasası dağıtım töreninde bir aradayız. Manisa hem ülkesine hem de dünyaya üretim yapan ve insanların karnını doyuran önemli bir tarım merkezi. Dolayısıyla burada üreticimiz adına yapılan her bir çalışma her bir proje farklı bir anlam içeriyor. Biz de son yıllarda özellikle artan bir şekilde Büyükşehir Belediyesi ile birlikte birçok tarımsal projeye birlikte imza attık. Büyükşehir Belediyesi bütçesinden ciddi bir kaynağı tarımsal projeler için ayırmış durumda. Bundan sonra da inşallah işbirliği ile projelerimiz devam edecek. Tarıma ayırdığı bütçeden dolayı Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e teşekkürlerimi sunarım. Hep teşekkür ediyoruz ama tarıma daha fazla kaynak da istiyoruz. Tarıma ayrılan her bir kaynak, katma değer olarak bu ülkeye, bu şehre geri dönüyor. Ben bu proje için teşekkürlerimi iletiyorum. Bizim Manisa için bu proje çok önemli. Bizim ovalarımızdan bal dediğimiz üzümümüz var dağlarından yağ damlar dediğimiz zeytinimiz var. Dünya da gerçekten arz açığı olan bir ürün. Bizim üreticilerimiz de bu ürünü üretiyor. Para kazanacağı bir ürünü toplarken, çuvallara doldurduğu için ürünün kalitesi düşüyor. Bu kalite kaybını azaltmak için Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü proje kapsamında burada yapılan törenle siz üreticilere zeytin kasası dağıtımında bulunuyoruz. Üreticilerimize hayırlı uğurlu olsun” dedi. Ali Öztozlu, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün selamlarını getirdiğini belirterek, “Köylü milletin efendisidir anlayışı ve Başkanımızın talimatları ile 2022 yılı içinde toplam 70 milyonluk rekor bir bütçeyi kırsal kalkınmaya ayırmış bulunmaktayız. Bu 70 milyonluk bütçe içinde onlarca proje var. Bunları sırasıyla hayata geçiriyoruz. Bundan önce Sarıgöl’de 100 bin kelter dağıtım projesi kapsamında bir araya geldik. Bugün de zeytin kasası dağıtım töreninde bir aradayız. 70 milyon liralık proje içinde sulama kooperatiflerine vereceğimiz 48 bin metre boru bulunmakta. Hayvan üreticilerimiz için gölet yapımı, temizliği ve bakımı, arı üreticilerine destekler, 500 adet koç dağıtımı gibi projeler yer almaktadır. Tarım İl Müdürümüz de söyledi, onlarla birlikte ortak projelere imza attık, bunları da devam ettireceğiz. Üreticilerimize dağıttığımız zeytin kasaları da hayırlı uğurlu olsun. Büyükşehir Belediyesi imkanları dahilinde projelerimizi üretmeye, üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

“DOLU SAVAR MAKİNESİNİN KURULUMUNU YAPACAĞIZ”

Sarıgöl Belediye Başkanı Necati Selçuk konuşmasında, “Zor bir dönemden geçiyoruz. Tarımın ve üretimin çok önemli olduğu bir dönemden geçiyoruz. Sarıgöl olarak da şanslı topraklarda yaşıyoruz. Toprağa ne ekerseniz Sarıgöl ovasında her şey yetişmekte. Ana geçim kaynağımız bildiğimiz sadece tek şey var üzüm. Üzümden de diğer üretim yapılan yerlere baktığınızda çok güzel gelir elde ediyoruz. En kaliteli ürünü getirmek, bu ülkeye döviz getirmek için çalışan bir üreticimiz var bizim. Üzüm fiyatlarında bir dalgalanma yaşandı. Ama kaliteli üzüm fiyatlandırmasında tatmin edici bir fiyatlandırma ile karşı karşıyayız. Üretim kolay değil, açık havada yetiştiriyorsunuz. Hastalığı var, afad var, sıcağı, ürüne gelen hastalık var. Bazen çiftçi olarak yalnız olduğumuzu düşünüyoruz. Bu anlamda devletimiz, yerel yönetimler olarak Büyükşehir Belediyesi, Sarıgöl Belediyesi ortaya çıkıyor. Desteklemek için tüm kaynakları sarf edemiyorsunuz. Çiftçinin yanında olmak için bizler çaba sarf ediyoruz. Manisa Büyükşehir Belediyesi, üretimin çok önemli olduğunu bu dönemde, üreticinin yanında olmak için büyük bir bütçe ayırdı. Bugüne kadar ceviz, zeytin, badem fidanı, sera, ana arı dağıtımı, damızlık koç dağıtımı, gübre dağıtımı ve bunların yanında kalabalık bir törenle dağıtımını yaptığımız kelter dağıtımını gerçekleştirdik. Gönül istiyor ki 10’ar değil, 100’er dağıtalım. Ama kaynak, oran belli. Buradaki ana hedef, yerel yönetimler olarak sizlerin yanında olduğumuzu göstermek. Verimli topraklarda yaşıyoruz. Sadece üzüm için değil, yaylasında, dağlık arazilerinde zeytinin de artık kaliteli olarak üretildiği, yağının da artık kaliteli bir yağ olduğu ortaya çıktı. Bu anlamda da Manisa Büyükşehir Belediyesi 2 bin adet zeytin kasasını 200 çiftçimize ulaştırmak için burada toplandık. İnşallah Manisa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 2022 yılı içinde dolu savar makinesinin de kurulumunu ilçemize sağlayacağız. Bütün bunlar bir emek bir proje. Bu projeleri ortaya çıkarttıkları için, Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığından, Genel Sekreterliğe kadar, tüm emeği geçen personellere ilçem adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Editör: Onur Yılmaz