arım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş yapılan gıdalara ilişkin listesini güncelledi. Bakanlığın 12 Ekim 2026 tarihli duyurusunda, Bursa'nın Nilüfer ilçesinde faaliyet gösteren Onay Ticaret – Sabri Akın adına kayıtlı Ayvalık Doğal markalı zeytinyağı da yer aldı. İşletmenin daha önce farklı markalarla da listede yer aldığı öğrenildi.

ZEYTİNYAĞINDA TOHUM YAĞI TESPİT EDİLDİ

Gıda Bülteni'nin aktardığı bilgilere göre, Ayvalık Doğal markalı 012 parti numaralı, 5 litrelik natürel sızma zeytinyağında tohum yağı tespit edildi. Söz konusu ürün, Bakanlığın taklit ve tağşiş yapılan gıdalara ilişkin kamuoyuyla paylaştığı listeye eklendi.

71 FARKLI MARKAYLA LİSTEDE YER ALDI

Sabri Akın ile bağlantılı olduğu belirtilen SSC Grup Tarım Gıda ve Onay Ticaret şirketlerinin, bugüne kadar 71 farklı zeytinyağı markasıyla tağşiş listelerinde yer aldığı aktarıldı. Bu ürünlerde ayçiçeği, pamuk, aspir, kanola, keten tohumu ve susam yağı gibi farklı bitkisel yağların kullanıldığı tespit edildiği belirtildi.

Son kayıtla birlikte söz konusu işletmelerle ilişkilendirilen tağşiş sayısının 132'ye ulaştığı ifade edildi.

DAHA ÖNCE DE LİSTEYE GİRMİŞTİ

Onay Ticaret – Sabri Akın, 28 Nisan 2025 tarihinde Ayvalık Kooperatif markalı erken hasat soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağıyla Bakanlığın listesinde yer almıştı. Üründe daha düşük kaliteli zeytinyağı ve tohum yağı karıştırıldığı açıklanmıştı. 15 Ağustos 2025 tarihli listede ise aynı işletmeye ait Ayvalık İncisi markalı 5 litrelik natürel sızma zeytinyağında tohum yağı tespit edilmişti. İşletmenin Ayvalık Doğal markalı ürünü de 12 Ekim 2026 tarihli listeye eklendi.

Kaynak: sözcü