Gerek ilk ve ortaöğretimde, gerekse üniversiteler bazında yüz yüze eğitim başladı. Koronavirüs gölgesinde, alınan önlemlerle eğitimler devam ederken, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü de özellikle üniversite öğrencilerinin aşılarını tamamlamaları konusunda harekete geçti. İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Emre Erkuş, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ile gerekli görüşmeleri yaptıklarını ve kampüslerde aşı stantları kurarak aşılarını tamamlamayan öğrencilerin aşılanması için çalışma yürüteceklerini aktardı. Müdür Erkuş, aşıları tanımlanan 18 yaş altı nüfusunda yüzde 50’den fazlasının aşılandığını duyurdu.

Burhan AKDEMİR

Manisa İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Emre Erkuş, koronavirüsle mücadele konusunda gazetemize önemli açıklamalar yaptı. Vaka durumu, aşılama çalışmaları ve önümüzdeki süreçteki planlarıyla ilgili konuşan Erkuş, önemli bilgiler verdi.

“YOĞUN BAKIMLARDA SIKINTI YOK”

İlk olarak Manisa’daki yoğun bakım doluluk oranları konusunda bilgi veren Erkuş, “Manisa il genelinde yoğun bakım doluluk oranları yüzde 65 bandında. Pandemi yoğun bakımları ise yüzde 45 civarında dolu. Ventilatör doluluk oranı ise yüzde 25 ile 30 arasında seyrediyor. Şu an için il genelinde yoğun bakımlarla ilgili olarak bir sıkıntımız yok. İlave olarak vaka sayılarının artma ihtimaline karşı belirlemiş olduğumuz rezerv yoğun bakım yataklarımız var ancak kullanıma gerek duyulmuyor şu an için.” dedi.

18 YAŞ ALTI AŞILAMA ORANI NE DURUMDA?

Erkuş özellikle okulların açılmasının ardından büyük önem taşıyan 18 yaş altı nüfusa yönelik aşılama çalışmalarında sürecin gayet güzel ilerlediğine dikkat çekti. Erkuş şöyle konuştu: “Manisa il genelinde gençlerimizle ilgili bir endişemiz vardı. 18 yaşın altında, sisteme tanımlanan gruptaki aşılama oranımız yüzde 50’yi geçti. Ebeveynin rızasına bağlı olarak aşılamasını yaptığımız grubun aşılama oranı yüzde 50’yi geçmiş vaziyette. Geri kalan yüzde 50’lik kısmını da aileleri ikna edici çalışmalar yapıyoruz.”

“YOĞUN BAKIMDA YATANLARIN YÜZDE 88’İ AŞISIZ YA DA EKSİK AŞILI”

Manisa’da aşılama çalışmalarının iyi gittiğini söyleyen Erkuş, “Tüm il genelinde aşılama çalışmalarımızda da gayet iyi bir yerdeyiz. Bizim hedefimiz şu anda birinci dozları olmayan ve ilk dozu olup ikinciyi yaptırmayanları aşılamak. Hastanede yoğun bakımlarda yatan grupta yüzde 88 oranında ya hiç aşı olmayan ya da tüm dozları yaptırmayan hastalarımız var. Onun için bu kısmı tamamlamak bizim için önemli. Manisa’da 3 haftadır dengede giden bir vaka oranımız var. Okullar açıldı, bir miktar daha artış bekliyoruz. Vaka sayılarının artmaması adına okullarda da gerekli önlemler alındı. Manisa il genelinde aşı çadırlarımız var. Merkez’de ve ilçelerde pazarlar, işçilerin çıkışlarının olduğu yoğun yerlerde, cami önlerinde, mahalle bazlı çalışmalarımız var. Çadırlarımıza talepler azaldı.” ifadelerini kullandı.  

KAMPÜSTE AŞI BAŞLIYOR

Müdür Erkuş, üniversitenin de eğitime açılmasıyla birlikte kampüslerde aşılama çalışmasına girişeceklerini aktardı. Erkuş konuya ilişkin şunları dile getirdi: “Üniversitemiz açılıyor. Arkadaşlarımız rektör yardımcılarıyla görüştüler. Onlarla da gerek merkez kampüste, gerekse ilçelerdeki binalarda aşılama faaliyetleri yapacağız. Mühendislik, iktisadi ve idari bilimler ile mimarlık fakültesinin ortasına, yaklaşık 20 bin öğrencinin kolaylıkla ulaşabileceği bir alana aşı standı kurmak istiyoruz. Yurt müdürlerimizle görüştük, yurtlarımızda akşam saatlerinde aşılama faaliyeti yapacağız. Aşısı olmayan gençlerimize yönelik olarak.”

Editör: TE Bilişim