Tabiplerin özlük haklarına iyileştirme içeren yasanın önce Meclis’e gelmesi, daha sonrasında da içeriğinin genişletileceği gerekçesiyle geri çekilmesinin ardından doktorlar haklarını istediklerini dile getiren açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili henüz bir gelişme olmaması üzerine Manisa Tabip Odası, Merkezefendi Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran, Ankara’daki Genel Merkez’de 26 Ocak ile 4 Şubat arasında nöbet tutacaklarını ifade etti. Duran, taleplerinin gerçekleşmemesi durumunda ise 8 Şubat’ta ülke genelinde tam gün greve gidileceğini duyurdu.

Onur YILMAZ

Tabipler geçtiğimiz günlerde; özlük haklarında iyileştirme getiren düzenlemenin Meclis'te bütçe görüşmeleri sonrasına bırakılmasına tepki göstererek ülke genelinde iş bırakma eylemi yaptı. daha sonra ise 4 Ocak’ta Türk Tabipleri Birliği, ülke genelinde ortak açıklama yaparak maaş bordrolarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne faksladı.

Aradan geçen sürede bir sonuç alınamayınca tabipler bir kez daha meydanlara indi. Manisa Tabip Odası üyeleri, Merkezefendi Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı, grup adına Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran yaparken, Duran bugüne kadar yaptıkları mücadeleye değindi. Ancak gelinden noktada olumlu sonuç alamadıklarını ifade eden Duran, “Vazgeçmiyoruz; oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz diyerek emeğimize, geleceğimize sahip çıkmaya devam ediyoruz. Hep birlikte devam ediyoruz. Sonuç alıncaya kadar devam ediyoruz. 26 Ocak-4 Şubat arası hakkımız olanı almak için, tasarının meclise gelmesi için ‘Beyaz Nöbet’teyiz. Yasal düzenlemeler yapılıp hakkımız verilmediği takdirde 8 Şubat'ta grevdeyiz. Uyarıyoruz. Emeğimiz ve haklarımızın karşılığını almak için mücadelemiz büyüyerek devam edecek. Bu G(ö)REV, taleplerimizin yerine getirilmesi için yapacağımız son, tek günlük G(ö)REV olacak. Başta öncelikli/acil olanlar olmak üzere bütün taleplerimiz kabul edilmediği takdirde G(ö)REV eylemlerimiz devam edecek.” ifadelerini kullandı.

HEKİMLER İÇİN 10 ACİL TALEP

Duran, hekimler olarak 10 acil taleplerinin olduğunu ifade ederek bu talepleri şöyle sıraladı: “Kamu hastanelerinde göreve yeni başlayan pratisyen ve asistan hekimler için temel ücret (maaş+ sabit ek ödeme) yoksulluk sınırının en az iki katından, uzman hekimler için yoksulluk sınırının en az iki buçuk katından az olmamalıdır. Sabit ek ödemeler genel bütçeden karşılanmalıdır. Özel sağlık sektöründe çalışan hekimlerin sosyal güvenlik primleri prim ödeme tavanı üzerinden çalıştıkları kurumlar tarafından ödenmeli; ücretleri en az yoksulluk sınırının iki katı olmalıdır. Aile hekimi maaşları en az yoksulluk sınırının iki katına yükseltilmelidir. Tüm Aile Sağlığı Merkez binaları kamu tarafından inşa edilmeli aynı standartlarda donanımı kamu tarafından sağlanmalıdır. 3 yıldan uzun süre görev yapan aile hekimi ya da aile sağlığı çalışanı tüm kamu dışı ebe, hekim ve hemşireler kamu kadrosuna alınmalıdır. OSGB'lerde çalışan işyeri hekimlerinin ücretleri Türk Tabipleri Birliğinin belirlediği asgari ücreti üzerinden ödenmelidir. Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur farkı gözetilmeksizin bütün emekli hekim maaşları (25 yılda emeklilik baz alınarak) pratisyen hekimler için asgari 15bin TL, uzman hekimler için asgari 18 bin TL'ye çıkarılmalıdır. Çalışma ortamlarımız ve koşullarımız iyileştirilmeli, başta asistanlar olmak üzere bütün hekimlere, herhangi bir maddi kayıp olmadan (nöbet ücretinin kesilmesi vs.) nöbet ertesi izin hakkı tanınmalıdır. Covid-19 illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı sayılmalı, Pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı uygulanmalı, hekimler için ek gösterge 7.200 olmalıdır.  Sağlıkta Şiddet Yasası acilen TTB'nin önerdiği şekilde düzenlenmeli; cezalar tutuksuz yargılanma ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması olarak uygulamaya olanak veren sınırların üzerine çıkarılmalıdır.  Tıbbi hatalarda kurumsal sorumluluğu görmezden gelerek hekimleri ödeyemeyecekleri tazminatlara mahkûm eden uygulamaların önlenmesi için yasal düzenlemeler yapılmalıdır.  Hekimleri de hastaları da mağdur eden, hekimlere karşı şiddet kaynağı olan, halkın sağlığını tehlikeye atan 5 dakikada muayene dayatmasından vazgeçilmeli, hasta randevuları her hastaya en az 20 dakika ayrılacak şekilde düzenlenmelidir.” 

Editör: TE Bilişim