Hipermetrop Nasıl oluşur?

Görmemizdeki netlik görevini üstlenen retina organının arka kısmına odaklanan ışıklardan kaynaklı meydana gelmektedir. Hipermetrop nedeni ele alındığında ise göz bebeğinin yapısı da retinaya ulaşan ışıklar için büyük bir role sahiptir. Sizin görmenizi fazlasıyla etkileyen bu hastalık bazen de yüksek tansiyon ya da retinadaki kan damarlarından kaynaklanabilir. Teşhisi için de yapılan göz muayeneleri sonucu denenen bazı çerçeveler sayesinde muayene esnasında rahatsızlığı daha iyi farkına varılır. Hastalığın derecesine göre de farklı yöntemler kullanılmaktadır. Hipermetrop belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

● Yakın nesneler için bulanık görme

● Göz yorgunluğuna bağlı baş ağrısı

● Gözde sulanma gibi bazı belirtiler size hipermetrop için ilk sinyalleri verir.

Bu belirtiler yalnızca ileriki yaşta olan kişilerde değil çocuklarda da görülmektedir. Çünkü hipermetrop hastalığı kalıtsaldır.

Hipermetrop Hastalığı Kendiliğinden Geçer mi?

Gözün yapısına bağlı olarak kendiliğinden geçme olasılığının da varlığından söz edilebilir bu yüzden erken yaşlardaki hipermetrop hastalığı için endişe edilecek bir durum yoktur. Geçmemesi durumunda ise gerekli muayenelerin ardından gözlük kullanımı veya farklı bir yöntem ile iyileşmesi mümkündür. Hipermetrop ne zaman geçer bunun kesin olarak cevabı basit bir göz muayenesi sonucu alınan karardır.

Hipermetrop teşhisi için göz muayenesinde kullanılan okuma tablolarında hastalar yakın görmede kullanılan okuma tablolarında zorlanmaktadır. Muayene öncesinde göz ölçümü yapılır ve gerektiği takdirde de tekrarlanabilir. Ölçümlerin daha fazla netlik kazanması için bazen de damlalar kullanılır ve kısa bir süre geçtikten sonra ölçüm yapılır. Ardından tabloları okumada kullanılan çerçeve göze yerleştirilir ve farklı numara alternatifleri sunularak hasta doktor arasında soru cevap şeklinde ilerleyen bir muayene olur.

Hipermetrop Türleri

Hipermetrop; basit, patolojik ve işlevsel olmak üzere 3 grupta incelenmektedir. Basit hipermetrop; göz yapısına bağlı olarak gelişen, patolojik hipermetrop; herhangi bir hastalıktan kaynaklanan, işlevsel hipermetrop; ise gözün vücut ile ortak çalışmamasından kaynaklanır. Tıbbi olarak da ciddilik derecelendirmesi olan Hipermetrop Hastalığı için tedavi yöntemlerini yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Hipermetrop Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hipermetrop hastalığında kullanılan oldukça tedavi yöntemleri vardır. Bu yöntemler göz hastalıkları doktorları İzmir dahilinde yapılan muayene sonuçlarında en önemli olanı ise gözlük kullanımıdır.

Gözlük kullanımı: Yapılan göz muayenesi sonucunda doktorunuzun size verdiği numaralı gözlük sayesinde daha net görmenizi sağlar. Gözlükler gözlerinizi dışarıdan daha büyük görünmesine neden olabilir ve bu sizin için rahatsız edici bir durum haline gelirse gözlükler için inceltilmiş camlar da kullanılmaktadır.

Kontakt lens kullanımı: Gözlük takmayı tercih etmeyen hastalar için lens kullanımı fazlalıkla özen ve titizlik gösterilmesi gereken bir olaydır. Gözün direkt üzerine göre sabitlenen bir yapıya sahiptir. Düzenli kullanım sağlanırsa herhangi bir soruna neden olmaz. Her ne kadar lens kullanıyor olsanız da bir gözlüğü de sahip olmanız sizin için daha iyi olacaktır.

Ameliyat ile tedavi: Hipermetrop tedavisi için farklı türde ameliyatlar mevcuttur. Göz içi biyolojik yapılar üzerinde uygulanan tedaviler dahilinde gözlük veya kontakt lens kullanımına ihtiyaç duymadan kalıcı bir çözüme varılabilir.

Hipermetrop Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Hipermetrop hastalığı tedavi edilmediği takdirde gözde oluşabilecek şaşılık ve tembelliğe neden olabilir. Bu yüzden özellikle çocuklar için erken yaşlarda göz muayenesi şarttır. Bazen çok tehlikeli ve hemen tedavi edilmesi gereken durumlara da yol açabilen bu hastalığın tedavisi oldukça önemlidir. Hipermetrop tedavisi sizin için da daha iyi bir yaşam kalitesi sağlar, görme konusunda yaşayacağınız şikayetler sizi olumsuz olarak etkileyebilir ve sık sık baş ağrısı yaşamanıza sebep olabilir. Her hastalık için ana kural olan tedavi ertelenmemesi gereken önemli bir etkendir.

Editör: TE Bilişim