Haber: Eren EKİNCİ

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nin Ahmetli ilçesindeki ek ünitesinde psikiyatri hastalarına uygulanan tarım ve hayvancılık ile terapi yöntemi ile hastalar şifa buluyor. Manisa'nın pilot il olduğunu kaydeden Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Ahmet Ayer, katıldığı 51. Ulusal Psikiyatri kongresinde yaptığı sunum ile tedaviyi tüm Türkiye'ye duyurarak, "Artık Manisa olarak vizyonumuz, bu çalışmaları daha da ileriye götürebilmek ve özellikle ilimizden yeni bir tedavi örneğini geçmişten geleceğe yansıyacak şekilde ortaya koymaktır." açıklamalarında bulundu.

MANİSA Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ahmet Ayer katıldığı 51. Ulusal Psikiyatri kongresinde psikotik bozukluklarda tarımla terapi uygulamalarının Manisa'daki örneği hakkında bilgiler verdi. Ruhsal bozuklukları olan hastaların ilaçla tedavi yöntemlerine oranla, tarım ve hayvancılıkla terapi yönteminin daha olumlu sonuçlar verdiğini söyleyen Ayer, özellikle şizofreni hastalarının tedavisinde olumlu sonuçlar aldıklarını belirtti.

MANİSA, TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK
Alternatif tedavi yöntemleri olarak uygulamaya başladıkları tarım ve hayvancılık ile terapi yönteminin olumlu sonuçlar verdiğini ve Manisa'nın ruhsal bozuklukların tedavi edilmesinde Türkiye'ye ve Dünya'ya örnek olacağını belirten Ayer, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Şizofreni ve psikotik hastalarımızın tedavisinde tarım ve hayvancılıkla terapi uygulamalarını bir tedavi yöntemi olarak ortaya koyduk. Bu tedavi yönteminde özellikle şizofreni hastalarının yaşam kalitesinde, hayat standartlarında, tedavi uyumlarında ve günlük hayata bağlanmalarında olumlu etkilerini gördüğümüz için uygulamaya başladık. Bu yöntemin Türkiye'de uygulanabilir bir model olduğunu, Manisa'daki bu pilot proje ile göstermiş olduk. Bu alanda yapılacak yeni çalışmaların büyük bir açığı gidereceğini gördük. Biz de Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği'mize bağlı Ahmetli Ek Ünitemizdeki tarımla terapi uygulamalarını, hem ülkemize hem de dünyaya her gün yapacağımız yeni çalışmaları duyurmak istiyoruz. Bunun bir örneği olarak 51. Ulusal Psikiyatri kongresinde şizofrenide alternatif tedavi yöntemi olarak planlanan panelde duyurumuzu yaptık. Oradaki kongre katılımcılarına konu ile ilgili bir sunum yaptım. Artık Manisa olarak vizyonumuz bu çalışmaları daha da ileriye götürebilmek ve özellikle ilimizden yeni bir tedavi örneğini geçmişten geleceğe yansıyacak şekilde ortaya koymaktır."

SONUÇLAR DEĞERLENDİRİLECEK
Tedavinin uygulanabilirliği hakkında bilgiler veren Ayer, "Dünyadaki uygulamanın örneklerine baktığımızda 2016 yılında biz randomize kontrollü çalışmalar hazırlayacağımız söylemiştik. Bu çalışmalarda tedavi yöntemi olarak en az 2 ya da 4 hafta, günde en az 1 saat süren bir tedavi modelini bu hastalara ilaç tedavisinin yanında tarımla terapiyi uygulamalı olarak gerçekleştireceğiz. Bu uygulamaları özellikle 10 alt başlık halinde hastalarımıza sunacağız. Bu alt başlıklarda hastalarımızın seçimlerini ya da yatkınlıklarını değerlendirerek çıkan sonuçları konuşup tartışacağız. 2006 yılından bu yana hastanemize tahsis edilen binada Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Ahmetli Ek Ünitesi olarak; 2 psikiyatrist, 19 hemşire, 4 sağlık memuru, 2 memur, 21 hizmetli, 10 güvenlik, 1 bahçe ve 1 teknik personel ile hizmet vermekteyiz." diye konuştu.

TEDAVİ OLUMLU SONUÇLAR VERİYOR
Tedavi sonucunda ortaya çıkan ya da çıkması öngörülen veriler hakkında açıklama yapan Ayer, bu terapi yöntemi ile topluma fayda anlamında ciddi gelişmeler kaydedildiğini belirtti. Ayer, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Bu tedavi sonucunda gözlemsel olarak şunları söyleyebiliriz; özellikle stres kaynaklı rahatsızlıklarda önemli bir gelişme sağlıyoruz. Tedavi uyumunu ve tedaviye yanıt vermeyi arttıran bir model olduğunu görüyoruz. Arkadaşlık ve ilişki kurma süreçlerinde olumlu etkiler olduğunu görüyoruz. Bunların yanı sıra üretkenliğe katkı sunarak toplumumuza ve ülkemize fayda anlamında güzel bir örnek sunuyor. Bir diğer gözlemimiz ise hastaların hastaneye yatış sürelerinin uzamasına ve daha az hastaneye yönelmelerine sebep oluyor. Bu tip uygulamalar hastalarda gereksiz ilaç kullanımını en aza indirerek daha güzel etkinlikler ortaya konuluyor."

HAYVANCILIKLA İLETİŞİM KURMA BECERİLERİ ARTIYOR
Toprak hazırlama, tohum ekme, bitki dikme ve budama gibi kültürel beceri isteyen aktiviteler, uzman bir terapist ya da sağlık personeli yardımıyla yürütülüyor. Koyun, tavuk ve arı yetiştiriciliğinin de yapıldığına vurgu yapan Ayer, hastaların hayvancılık aktiviteleri ile iletişim kurma becerilerinin arttırmayı hedeflediklerini söyledi.
Editör: TE Bilişim