‘Aşıyla herkese çip takılacak mı, Çin aşısı olursak gözlerimiz çekikleşir mi? Çin kendi ülkesinde kimseyi aşılamıyor, biz neden Çin aşısı alıyoruz’ gibi akıl zorlayan soruları ve diğer merak edilenleri Prof. Dr. Zafer Kurugöl yanıtladı...

Aşı öncesi test yapılacak mı?

Hayır, ne PCR ne de antikor testi yapılmayacak. Milyonlarca kişinin en kısa sürede aşılanması gerekiyor. Bu kadar çok kişiye test yapmak hem zaman hem de maliyet bakımından olanaksız.

Peki COVID geçiriyorum ama bundan haberdar değilim ya da hastalığı geçirdim ve antikorum var. Aşı olursam sağlık sorunu yaşar mıyım?

Hayır, kanınızda antikor olması bağışık olmanız anlamına gelir. Kanınızda antikor varsa ve size aşı yapılırsa, sağlığınız açısından hiçbir sorun yaratmaz.

Aşıyla ilgili komplo teorileri dünyanın her yerinde konuşuluyor. Bu konuda ne diyeceksiniz?

Komplo teorilerine inanmayın. Böyle iddiaları, çip takılması, aşı yapılanın gözlerinin çekikleşmesi gibi düşünceleri trajikomik buluyorum. Tartışılmaya değer bulmuyorum. Bunu çıkaranlar, belki eğlenmek, belki dikkat çekmek için yapıyorlar ama toplumun sağlına zarar veriyorlar. İnsanların kafasını karıştırmaya yönelik bu haberleri görmezden gelmenizi rica ediyorum.

ÇİN’DE AŞILAMA YAPILDI

 Çin kendi ülkesine bu aşıyı uyguladı mı?

Tabii ki uyguladı. Faz-2 çalışması zaten Çin’de yapıldı. Çin’de hastalık neden bir anda kontrol altına alındı? Sebeplerinden biri de aşı uygulamasıdır. Çin’de şu an itibari ile üç koronavirüs aşısı onay aldı, üçü de inaktif aşı. Bunlardan biri Sinopharm aşısı Çin’de onay almıştır, Birleşik Arap Emirlikleri’nde de onay olarak, aşılamaya başlanmıştır. Sinovac aşısı da kısıtlı kullanım onayı almıştır. Çin’de askeri birliklere ve bazı bölgelerde yaşayanlara Sinovac ile aşılama yapılmıştır.

 Faz-3 çalışmalarına 59-18 yaş arası sağlıklı erişkinler alındı. Bu aşıların ilk etapta 65 yaş üzeri kronik hastalığı olan bireylere yapılacak olması konusunda ne düşünüyorsunuz?

Çin aşısının (Sinovac) henüz 60 yaş üzeri kişilerde ve kronik hastalığı olanlarda faz-3 çalışması sonuçları açıklanmadı. Ama, Türkiye’ye ocak ayında geleceği söylenen Alman (Pfizer- BionTech) aşısının 60 yaş üzeri kişiler ve kronik hastalığı olanlarda faz-3 çalışması sonuçları var ve bu gruplarda etkili olduğu açıklandı. Bu nedenle, 60 yaş üzerindekilere ve kronik hastalığı olanlara, şu andaki bilgilere göre, bu gruplarda faz-3 sonucu olmayan Sinovac aşısının değil, çalışması olan Pfizer-Biontech aşısının yapılmasının daha doğru olacağı kanısındayım.

Hürriyet

Editör: TE Bilişim