Burhan AKDEMİR

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 6 ilde Omicron Varyantı görüldü. Bu illerin arasında Manisa şimdilik bulunmuyor ancak varyanta bağlı vakaların artış hızı bu şekilde devam ederse, Manisa’da da görülmesi kaçınılmaz bir gerçek olarak duruyor.  Manisa Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ve Manisa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sevil Sapmaz Karabağ, Omicron varyantının Delta varyantına göre 2 ile 6 kat daha fazla bulaşıcı olduğuna ve vaka sayılarını 2-4 gün arasında ikiye katladığına dikkat çekti. Öte yandan Karabağ, son dönemde Covid’le karıştırılan influenza virüsünün de mevsimsel olarak artışa geçtiğine vurgu yaptı.

Koronavirüs hayatımıza gireli 2 yıldan fazla bir süre oldu ancak gelinen noktada henüz hastalık yok olmak bir yana dursun, günden güne gelişen yeni varyantlarla daha büyük tehdit haline geldi. Ülkemizde de 2020 yılının mart ayından bu yana hastalıkla mücadele sürüyor. Her ne kadar aşı çalışmalarında belli mesafeler kat edilse de yeni varyantlar filmin tekrar başa sarmasına neden oluyor. İlk olarak Afrika’da ortaya çıkan ve bütün dünyaya dehşeti yaşatan Omicron varyantı da ülkemizde vaka sayılarının sadece 2 günde 18 binlerden 32 binlere çıkmasına neden oldu.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 6 ilde Omicron Varyantı görüldü. Bu illerin arasında Manisa şimdilik bulunmuyor.  Manisa Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ve Manisa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sevil Sapmaz Karabağ son dönemde özellikle Omicron varyantı kaynaklı vaka artışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

6 KAT DAHA BULAŞICI

Ülkemizde Omicron varyantı için rutin test yapılmadığını ve şüpheli örneklerde ek test yapıldığını kaydeden Karabağ, varyantın Delta varyantına göre 2 ile 6 kat daha fazla bulaşıcı olduğuna dikkat çekti. Karabağ, “Ev içi bulaş oranı daha fazla. Ülkelerde vaka sayılarının ikiye katlanması için gereken süre ortalama 2 ile 4 gün arasında.  Hastalığın kuluçka dönemi 3-4 gün.” dedi.

“DAHA HAFİF GEÇİYOR”

Varyantla ilgili henüz kesin verilerin bulunmadığını söyleyen Karabağ, “Ancak klinik seyrinin deltaya kıyasla daha hafif olabileceğine dair ilk izlenimleri destekleyen veriler gelmeye devam ediyor. Şu ana kadar yoğun bakım ve solunum desteği gereksiniminin deltaya kıyasla daha düşük seyrettiği görülüyor. Asemptomatik veya hafif hastaların oranı yüzde 90 civarı. Delta varyantında bu oran yüzde 40 civarıydı.” diye konuştu.  

“OMICRON VAKALARI TAHMİNDEN FAZLA”

Aşıların Omicron’a karşı koruma sağladığına da vurgu yapan Karabağ, şöyle devam etti: “3 doz mRNA aşısı ile yüzde 80 oranında korunmak mümkün. 3 veya 2 doz Sinovac olmuş olanlar rappel doz olarak mRNA aşısı ile aşılanmaları durumunda varyanta karşı daha korunmalı olabilirler. Asemptomatik ya da hafif hastalık şeklinde geçirildiğini düşündüğümüzde ve Türkiye’de sadece semptomu olup hastaneye başvuranlardan test alındığını veya çoğu hastanın gribal semptomları olmasına rağmen hastaneye başvurmadığını düşünürsek Omicron varyantının tahminden çok daha fazla olduğunu söylemek mümkün.”

SON DÖNEMDE GRİP VAKALARINDA ARTIŞ VAR

Aralık ayı itibariyle grip olarak bilinen Influenza vakalarının da artışa geçtiğine dikkat çeken Dr. Karabağ bu konuyla ilgili test yapılamadığı için tanı konamadığını ifade etti. Karabağ sözlerine şöyle devam etti: “Influenza (grip)   ya da diğer solunum yolu viral enfeksiyonları da Covid’le aynı semptomlarla kendini gösterir. Bu hastaların ayrıcı tanılarının yapılabilmesi için testlerin yaygın uygulanabilmesi gereklidir. Influenza, diğer solunum yolu virüsleri, Covid’den ve özellikle Omicron Varyantından korunmak için mutlaka eksik aşıların tamamlanması, risk grubunda olan kişilerin  grip aşılarını yaptırması, maskenin doğru takılması, el hijyeninin doğru şekilde yapılması, kalabalık  ortamlara girilmemesi, zorunlu ise en kısa sürede çıkılması, kapalı alanların havalandırılmasına  dikkat edilmesi önemlidir.”

Editör: TE Bilişim