Manisa’da koronavirüs vakalarının seyrini Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran açıkladı. haziran ayında yaşanan normalleşmenin ardından günlük vaka sayılarının 2 bin 500’lere kadar çıktığını hatırlatan Duran, şimdilerde bu rakamın 50 ile 100 arasına çekildiğini kaydetti. Şahut Duran, vatandaşların rehavete kapılması durumunda vaka sayılarının yeniden hız bir şekilde yükselebileceğine işaret ederek vatandaşları uyardı.

Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran, www.manisakulishaber.com canlı yayınında Manisa’daki koronavirüs rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Duran, son günlerce sıkça konuşulan mutasyon, Manisa’daki vaka sayıları, kısıtlamalar ve okulların açılmasıyla alakalı olarak değerlendirme yaptı.

MUTASYON NEDİR?

İlk olarak mutasyonlu virüsün ne olduğunu açıklayan Başkan Duran, “Mutasyon bu tarz virüslerin çoğalma ve yayılırken değişime uğraması. Genetik değişim. Mutasyonların büyük kısmı önemsiz aslında. Bir kısmı da değişimleri lehine çeviriyor. Bulaştırma, yayılma, ölümcül özellik taşıma gibi. Buna varyant diyoruz. Bu durum beklenen bir durumdu. DSÖ de açıklamalar yapıyor. Sağlık Bakanlığı yapıyor. Biz de yakından takip ediyoruz. DSÖ 2 Şubat’ta yayımladığı raporda endişe verici varyant olduğu tahmin edilen 3 varyanttan bahsetti. İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya. İngiltere varyantı yüzde 35 daha fazla bulaştırıcılığa sahip denildi. Kesin olmasa da bilgiler bu yönde.” dedi.

VAKA SAYILARI NE DURUMDA?

Manisa’daki vaka sayılarına ilişkin konuşan Duran şunları söyledi:

“Ülke genelinde tam kapanma yaşamadık. Belirli kısıtlamalarla kontrol altına almaya çalıştık.  Ciddi bir azalma yaratıldı ama tamamen bitmedi. En yoğun dönemde Manisa’da günlük 2 bin- 2 bin 500 vakalara ulaşmıştık, ama şimdilerde bu rakam 50-100’lerde. Hafif bir artış var şu dönemde. Bu artış şu an için çok anlamlı değil. Ama önlem alınmadığı takdirde artış logaritmik şekilde oluyor. Kartopunun büyümesini düşünün, o şekilde. Haziran’da normalleşmeye dönüşle birlikte kısa süre içerisinde hastaneler doldu, vaka sayıları katlandı. Binlerle ifade edilen rakamlar 100 binlere yükseldi.”

Mutasyonlu virüsün de önlemler alınmadığı takdirde hızlı yayılacağına dikkat çeken Duran, “Varyantta da durum bu şekilde. Önlem alınmazsa vaka sayısı katlanarak artacaktır. Sağlık Bakanlığı da buna yönelik çalışmalar yapıyor. Manisa’da mutant virüs çalışması var. Ama standardını bilmiyoruz. Neye göre bakıldığını bilmiyoruz. Hızlı yayılan bölgelerde varyant bakılıyor. Rutin seyirlerde bakılmıyor. Tüm vakalarda varyant bakılmıyor şu anda. Buna yönelik tedbirler bizi daha sıkı bir kapanmadan kurtaracaktır.” şeklinde konuştu.  

“TOPLUMUN YÜZDE 70’İ AŞILANMALI”

Virüsün yayılma hızının azalması için aşılamanın büyük önem taşıdığını aktaran Duran, “Virüsün yayılımın azaltmak için belli önlemler alınması gerekiyor. Bu noktada özellikle çok hızlı bir şekilde aşılamanın arttırılması gerekiyor. Şu anda Türkiye’de yüzde 4 civarında aşılama var. Manisa’da da bu oranda. Toplumsal bağışıklık için yüzde 60-70 civarında bir orana ulaşılması gerekiyor. Şu anki rakamlarla varyantın ya da normal virüsün önüne geçebilecek durumda değiliz. Şu anda Brezilya’da ortaya çıkan varyant, toplumsal bağışıklığı yüzde 70 olan bir bölgede ortaya çıktı. Bu korkutucu bir gelişme. Kısıtlamalar devam edecek süreç böyle devam ederse. Daha dikkatli olmalıyız. Havaların ısınmasıyla biraz daha rehavete girildi. Aşılamanın da başlamasıyla birlikte gevşeme söz konusu ve bu durum oldukça tehlikeli.” dedi.

“OKULLAR AÇILIRKEN DİKKAT EDİLMELİ”

Aşılama takvimini de değerlendiren Duran, 15 Şubat ve 1 Mart’ta kademeli olarak açılması planlanan okullar için de uyarılarda bulundu. Başkan Duran şöyle konuştu:

“Aşılama takvimi sağlıkçılardan başladı. Birinci doz uygulaması bitti. Yaşa bağlı aşılamalar sürüyor. 75 yaşa kadar düştü. Aşı geldikçe yaş daha da azalacak.  11 Şubat’tan sonra ikinci dozlar başlayacak. Sağlık çalışanları için sıkıntı olmayacağını düşünüyoruz ancak bu durum sadece sağlıkçıların aşılanmasıyla çözülecek bir durum değil. 2-3 ay içinde yüzde 50’nin üstüne çıkması gerekiyor. Aşı olsa 1 ayda yüzde 50 aşılanır. İkinci sıkıntı ise aile hekimleri üzerinden yapılması. Randevu alıp da aşısını olamayan vatandaşlar var. Aşı miktarı daha kısıtlı gelmeye başladı. Bir şekilde aşıya göre bir takvim belirleniyor. Eğitim takvimi açıklanırken durumun tespit edileceği belirtildi. Okulların da ona göre açılacağı açıklandı. Doğru bir karar. Temkinli yaklaşılıyor. Birkaç aşama şeklinde okullar açılacak. Okullar hareketliliği arttıran bir alan. Çocukların taşıyıcı olma riski var ki bu görüldü. Aynı hataya düşülmemesi için çalışmalar ona göre yapılmalı.”

Editör: TE Bilişim