Manisa’da Tabip Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası, Manisa Şehir Hastanesi önünde basın açıklaması yaparak Sağlık Bakanlığı’nın muayene süresini 5 dakikaya düşürmesine tepki gösterdi. Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran, bir hastaya en az 20 dakika süre ayrılması gerektiğini, ancak son alınan kararın ardından bu sürenin 5 dakikaya düşürüldüğünü ifade ederek, “Hekimlere günlük yaklaşık 100 hasta randevusu dayatılıyor. Şuanda Manisa Şehir Hastanesi’nde bir hekime yaklaşık 150 hasta düşüyor. Bu randevular, hekimin isteği ve bilgisi dışında, MHRS üzerinden açılıyor. Bu kısa süre, hekimin hastasına yeterli zaman ayırmasına, halkın niteliksiz sağlık hizmeti almasına sebep oluyor.” dedi.

Burhan AKDEMİR

Sağlık Bakanlığı, son aldığı kararla muayene sürelerini 5 dakika ile sınırlandırdı. Ancak sağlıkçılar, bu uygulamanın hem yeterli sağlık hizmeti verilemeyeceği, hem de kaosa neden olacağı görüşünde. Bu nedenle birçok ilde tabip odaları ve sendikalar basın açıklaması yaptı. Manisa’da da Tabip Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası, Şehir Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında, sağlıkçıların ellerindeki ‘Sağlık 5 dakikaya sığdırılamaz’ pankartları dikkat çekti.

“BİR HEKİME 150 HASTA”

Şehir Hastanesi önünde toplanan grup adına açıklamayı Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran yaptı. Sağlıkta dönüşüm adı verilen uygulamanın hastaneleri ticarethaneye, hastaları da mmüşteriye çevirdiğini savunan Duran, “Hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresi en az 20 dakika olarak kabul edilmesine rağmen ülkemizde birçok hastanede bu süre 5 dakikaya düşürülerek hekimlere günlük yaklaşık 100 hasta randevusu dayatılıyor. Örneğin Manisa Şehir Hastanesi’nde bir hekime yaklaşık 150 hasta düşüyor. Bu randevular, hekimin isteği ve bilgisi dışında MHRS üzerinden açılıyor. Uygulama hekimin hastasına yeterli zaman ayırmasına, halkın niteliksiz sağlık hizmeti almasına sebep oluyor.”

“HEKİMİN İŞ YÜKÜ ARTACAK, HASTALAR MAĞDUR OLACAK”

Uygulamanın olumsuzluklarını anlatmaya devam eden Başkan Duran,  “Hekimlere performans baskısıyla daha çok muayene ve işlem dayatması yapılarak mesleki özerkliğimize müdahale edilmekte, halkın sağlığı tehdit edilmekte,  sağlıkta şiddete zemin hazırlanmaktadır.  Hastalıkların tanısını koyabilmek için ilk ve en önemli adım, ayrıntılı bir öykü almaktır. Dayatılan 5 dakikada ne kişinin yakınmasını anlayabilmek, ne de yeterli muayenesini yapabilmek mümkün değildir. Bu uygulama ile bir taraftan hekimin iş yükü artarken, bir taraftan hastalar mağdur olacaktır. İş yükünün artmasıyla birlikte hekimlerin istifalarında artış yaşanacaktır. Zaten pandeminin getirdiği zor şartlar sebebiyle istifa eden hekimlerin sayısı çok. Eğer istifalar artarsa, sağlıkta büyük bir kaos yaşanabilir. O zaman sağlık hizmeti verecek hekim bulmakta güçlük çekerler.” ifadelerini kullandı.

“UYGULAMADAN VAZGEÇİN”

Manisa Tabip Odası Başkanı Duran Sağlık Bakanlığı’na da çağrıda bulunarak uygulamadan vazgeçilmesini istedi. Duran, son olarak şunları söyledi: “Muayene için yeterli zaman tanımamak, hekim hasta ilişkisini birkaç dakikaya sığdırmak; hekimlik meslek etiği ilkelerimiz açısından kabul edilemez ve mesleki özerkliğimize yönelik bilinçli bir saldırıdır. Halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan hızla vazgeçilmelidir. Dün olduğu gibi bugün de nitelikli sağlık hizmeti taleplerimizde ısrarcıyız ve hekimlik yapmak istiyoruz. Hem hekimlerin hem de toplumun sağlık hakkı için bu uygulamalara itiraz için sesimizi birlikte yükseltelim. Hekimler köle, hastalar müşteri değildir. 5 dakikada hekimlik yapılmaz. Sağlık 5 dakikaya sığmaz.”

Editör: TE Bilişim