Çocuk, kadın hastalıkları ve doğum poliklinikleri başta olmak üzere özellikle kardiyoloji dalında sağlık hizmeti veremeyen, kadrosundaki doktorları Manisa şehir Hastanesi’ne gönderen Merkezefendi Devlet Hastanesi ile ilgili Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici’nin açıklamalarının tam tersine Manisa kamuoyu da haberimizi destekleyen yorumlarla hastanede peş peşe yaşanan sağlık skandallarını eleştirdi.

Manisa Olay Gazetesi ve www.manisakulishaber.com internet haber sitesinde yer alan “Merkezefendi’ye karşı güvenimizi kaybettik” başlıklı habere çok sayıda okuyucu yorumu geldi.

Manisalılar, habere konu olan Adil Aygül, Taner Yumrukaya ve Ziya Elmalı’nın ölümlerinden başka ölümler de yaşandığını, bunun da hastanede kardiyoloji bölümü ve kardiyoloji doktoru olmamasından kaynaklandığını iddia etti.

Merkezefendi Devlet Hastanesi’nin uygulamalarına karşı eleştirisel boyutta yazılan yorumların bazıları şu şekilde:

S. A. C.:  Başkasını bilmem ama ben hakkımı helal etmiyorum. Çocuğum zatürree oldu sizin yüzünüzden ihmaliniz vurdumduymazlığınız ve vicdansizliginiz yüzünden. Hergün şehir hastanesine gidip gelmek kolay mı? Peki ya parası olmayanlar? Ben 3 haftadır çocuğumun yüksek ateşinden kesilmeyen öksürüğünden şehir hastanesine gidip geliyordum kuruş param kalmadı merkez efendide 1 tane poliklinik var oda randevu alınmıyor gidip sıra alalım dedik bize sıra gelmek ne mümkün çocuğum yüksek ateşten elimde kalıyordu Allah korudu. Ne çocuk acil nede çocuk polikliniği hiç biri yok yok yok. Şimdi zatürree teşhisi konuldu iğneler ilaçlar 3 haftada cihaz ilaç yol paraları derken aldığımız asgari ücreti aştı. Ki ben 3 çocuk okutuyorum kira ödüyorum kalkmış yapılan abuk sabuk hastanelere ulaşmak için savaşıyorum böyle birşey olamaz ya. Cebimde 1 lira param yok çocuğumu hergun o kadar yol yürüyüp iğne yaptırmaya götürüyorum çocuk yürüyemiyor iğneden dolayı sırtımda eve getiriyorum. Dağ basında bir köyde yaşamaktan hiç bir farkı yok Allah sebep olanların yanına bırakmasın çocuğuma birşey olursa sorumlusu sizsiniz. Allah buna sebep olanları her iki cihanda rezil rüsva etsin başka birşey diyemiyorum bir anne olarak ne kadar canımın yandığını varın siz düşünün tabi eğer azıcık vicdanınız varsa!

T. U.: Merkez efendi devlet hastanesini yenilediler iyi hoş da kardiyoloji yok ,göğüs cerrahisi yok goz doktoru bi tane var gerisi sehir hast.kadin dogum yok cocuk hast.doktoru yok okadar buyuk hastaneyi niye yaptiniz ? 50 mt genisliginde koridorlar 500mt kare lobi ve bekleme salonlarini hangi amacla yaptiniz kina gecesimi yapcaksiniz aksamlari kirayami verceksiniz ...ben çözemedim çözen varsa beri gelsin

A. B.: Yok daha dün gittim sordum yok dediler kardioloji yazıyo nihat madak var dedim tmm var ama hasta kabul yok dediler kimse masal anlatmasın yokkkkkk

D. V.: Sigortada ihmal çok fazla.Eski bina taşınmadan önce yaklaşık 2,5 yıl oldu.Annemi acil servise götürdüm.Doktora söyledim annemin durumu bu zamana kader olan durumdan çok farklı.Akşam 6.5 dan sabah 7ye kadar annemi sürekli serum vererek acilde tuttular.Doktoru en az 3 veya 4 defa uyardım.Kalp doktorunu Cumartesi gecesi olması nedeniyle büyük ihtimal çağırma tenezzülünde bulunmadı.Gece Sadece bilgi almak için aradı.Sabah 7 civarı apar topar annemi Celal Bayar veya Gran Medicale sevk etmemiz gerektiğini Celal Bayarda sıra çok beklemeyin deyip Grand Medicale sevk ettiler.Gran Medicalde anneö masada kalıp vefat etti.Bu zamana kadar sustum.Bu haberi görince yazma gereği duydum.Hastanelerde hasta yakınını dikkate almak diye bir şey yok.Sabaha kader anneme bakan doktor ne hikmetse sabah 7 de kayboldu ve onun yerine gelen nöbetçi doktor bayan bana başka bir hastaneye gidilmesi gerektiğinş söyledi.Zamanında midahale olmuş olsaydı belkide bu durum olmayabilirdi.Siz görevinizi yapın ondan sonra olacak Allah’tandır.Ama çoğu doktorda ihmallik çok..Anjiyo olması gerektiğini söylediler.Anjiyo olacak annemin aurt damarı yırtılmış baypas olacak dediler.Sonrası malum...Hastaneden CDyi istedim doktor korkarak verdi ve hala o CDYE bakamıyom..Annem ihmal yüzünden bu duruma geldi...Yetkili arkadaşlara sesleniyorum.Başka ailelerin canı yanmasın ne gerekiyorsa yapın.

B. T.: Geçen gün burada kardiyoloji servisi olmadığından 22 yaşında bir kardeşimiz kalp krizinden vefat etti

O. B.: Bu hastanede ölmemek elde değil sırasıyla doktor olmadığı için bildiğim kadarıyla adil Aygül Taner Yumrukaya ve Ziya Elmalı başkanım rahmetli oldu ve bilmediğimiz birçok kişi rahmetli olmuştur.Artik ben bu hastaneye katil hastane diyorum

M. H. D.: Kesinlikle yok boş yere yalan söyleme müdür vatandaş biliyor kendini haklı cıkarmaya calışma yani kardiyoloji doktoru yok merkez efendide görsün akp

M. L.: Maalesef yenı türeyen Şehir hastaneleri şimdilik yarı özel olduğu için ve hasta garantisi verilen bu sağlık kurumları vatandaşın sırtında aynı köprüler gibi bir yük olmuştur.

Moriş şinasi kapatılıp kadın doğum la beraber oraya taşınmadımı.

E. A. K.: Endokrinoloji ve kardiyoloji doktoru yok birde beyin cerrahı 1 tane müdür bizimle dalga geciyor

H. C.: nerde varmış bütün kardiyologlar sehir hastanesinde koca hastane yaptilar bir tane doktor yok daha 4 gün önce gencecik çocuk kalpten gitti doktor olmadığı için

O. H.: Müdürün müdür olduğundan haberi Yok galiba

H. U.: Yine inşaata yatırım olmuş insana değil belli oldu. Şaşırdık mı!!??

M. D.: Sehır hastanesı yap işlet devret eger yeterlı hasta oraya gtmezse devlet para oduyecek. O yuzden MÜSTERİLERİ oraya gtmek zorunda. Bos yere ugrasmayın o hastane kalkınmadan merkez efendıye bölümler açılmaz

K. A.: Ne kardiyoloji ne çocuk doktoru hiç bişi yok. Manisada acil hasta olduğun zaman ölmemene imkan yok.koca koca hastaneler ama boş..... Yazıklar olsun...!!!!

U. K.: Kati süretle yok sadece heyet için bulanan bir kalp doktoru var oda hasta bakmıyor sadece heyet için bulunuyor

S. Ü.: Yazıklar olsun. Hastaneyi yenilemekle olmuyor. Doktor personel lazım. Umarım en kısa zamanda sorun çözülür.

Y. Ö.: Kardıyoloji yok koca hastanede

OLAYIN GEÇMİŞİ

Merkezefendi Devlet Hastanesi’nde var olan Kardiyoloji bölümü, Manisa Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte kapatılmış, kardiyoloji doktorlarını Şehir Hastanesi’ne gönderen Merkez Efendi Devlet Hastanesi kendi bünyesinde hastaya müdahale yapamaz, kardiyoloji dalında sağlık hizmeti sunamaz duruma gelmişti.

Merkezefendi Devlet Hastanesi kalp krizi tanısıyla hayatını kaybeden hastaların sayısı günden güne artınca, tüm Manisa’nın ilgisi bu konuya çekildi.

Önceki gün Ziya Elmalı’nın kalp krizi sonrası gelen ölüm haberinin ardından Manisa yerel basını Merkezefendi Devlet Hastanesi’nde yaşanan bu sorunu kaleme alan haberler yaptı. Manisa İl Sağlık Müdürlüğü’nün konu ile ilgili yaptığı açıklamada, hastanenin kusuru bulunmadığını, hastanede kardiyoloji doktoru olduğunu savundu.

Editör: TE Bilişim