Koronavirüs pandemisi, kış ayları öncesinde grip aşısına talebi adeta patlattı. Dünya genelinde artan bu talebe aşı üreten firmalar yetişemezken, ülkelere aşılar kademe kademe gönderiliyor. Ülkemize de ilk etapta 1 buçuk milyon aşı gönderilirken, Sağlık Bakanlığı duruma el attı ve risk gruplarının aşıya daha önce ulaşması için harekete geçti. Manisa Eczacı Odası Genel Sekreteri Koray Kaya, konu hakkında önemli açıklamalarda bulunurken, vatandaşları da internet üzerinden satılan aşılara karşı uyardı.

Manisa Eczacı Odası Genel Sekreteri Koray Kaya kış ayları öncesinde pandeminin de etkisiyle yoğun talebin olduğu grip aşısı konusunda www.manisakulishaber.com yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’ye ilk parti aşının Salı günü geldiğini ifade eden Kaya, yaklaşık 1 buçuk milyon aşının Türkiye’ye geldiğini  belirtti.

“ÖNCELİK RİSK GRUPLARI”

Grip aşısında önceliğin risk grupları olduğunu vurgulayan Kaya, “Risk grubunda olduğunu söyleyebileceğimiz, acilen aşı olması gerek yaklaşık 8 milyon vatandaşımız var. Türkiye geneline vurduğumuzda bu sayı 8 milyonun da üzerine çıkacaktır. Yapılan bir araştırma neticesinde, 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunanları topladığımızda sayının 15-20 milyona çıktığını söyleyebiliriz. Ama bizim önceliğimiz acil risk grubunda olan hastalarımız.” dedi.

GRİP AŞISI KORONADAN KORURUR MU?

Grip aşısının koronavirüsten korunma yöntemi olmadığını kaydeden Kaya, “Grip aşısını, pandemi olmadan öncede risk grubuna öneriyorduk. Ama insanlarda nedense grip aşısına karşı bir alışkanlık oluşmadı. Bu sene Covid’in etkisiyle talep beklentinin üstüne çıktı. İnsanların aşı olmaları gerekiyor. Birçok aşıda olduğu gibi grip aşısı da sağlık sistemi içerisinde vazgeçilmez aşılardan bir tanesi. Grip aşısı Covid’e karşı bir önlem değil. Ama kış dönemi içindeki gribal enfeksiyonların önlenmesi adına çok önemli bir işlem.

İnsanlarda aşının kronavirüse karşı koruyucu oluşturacağı algısı hakim oldu. Bu doğru değil. Aşı, gribal enfeksiyona karşı bir etken. Şöyle bir durum var, griple koronavirüsün belirtileri çok yakın. Bu anlamda gribi önlemek adına aşının önemi büyük. Kış dönemi başladı. İnsanlar gribal enfeksiyona da yakalanacak. Tedirginlik artacak. Gribe karşı oluşacak sıkıntıların önüne geçinde yoğunluğu da azaltmış olacağız.” ifadelerini kullandı.  

GRİP AŞISINA NASIL ULAŞILACAK?

Grip aşısında ulaşmak anlamında izlenen yolları da anlatan Kaya şöyle dedi:

“Geçmiş yıllarda hepimizde bir alışkanlık vardı. Grip aşıları depolardan eczanemize geliyordu. Halkımız da devlet tarafından karşılanan reçete karşılığı ya da reçetesiz olarak, ücretsiz bir şekilde alabiliyorlardı. Ama pandemi nedeniyle bu noktada elden satış söz konusu değil. Tamamen reçete endeksli ve risk grubunun önceliği ön planda. Bakanlık bu noktada bir çalışma yaptı.

Sağlık Bakanlığı aşı teminini çeşitli basamaklarla kademelendirdi. Biz eczanelere geleceğini öngörüyorduk ama biraz farklı bir yol izlendi. Bakanlığın kendi içerisinde bir çalışması var. Türkiye’deki risk grubundaki hastaları sistemsel olarak ayırıp kademelendirmeye başladı. Sağlık Bakanlığı’nın e-nabız uygulamasına girildiğinde, influenza risk durumu sorgulamasına tıklandığında vatandaşlar ilk partide aşı alıp alamayacağını rahatlıkla görebiliyor. İlk yapılması gereken bu. Eğer aşıyı alma hakkı varsa vatandaşlarımız sağlık ocağına gidecek. Aile hekimi sistemden kontrolünü yapıyor. Reçete hekim tarafından yazılıyor. Sonrasında eczaneye gidip aşı alınıyor. Ama şunu vurgulamak lazım, aşılar eczanelerde beklemiyor, depoların stoklarında. Bu nedenle reçete bize geldiğinde vatandaş adına depoyla irtibata geçiliyor. Depo reçeteyi onaylayınca aşı eczaneye ulaşıyor. Eczane de talep eden vatandaşa ulaşıp aşının geldiğini bildiriyor. Sistem bu şekilde kuruldu. Çarşamba günü itibariyle sistem hayata geçti.”

SAHTE AŞIYA DİKKAT 

Vatandaşlara internet üzerinden satılan aşılar konusunda da uyarılarda bulunan Kaya, “Birçok ürün grubu olduğu gibi, aşı grubu da internet üzerinden satılıyor. Ne yazık ki karaborsaya girecek mi bilmiyoruz. Engellenemezse bizi ciddi bir sıkıntı bekliyor. Eczaneler dışından grip aşısı da olmak üzere hiçbir ürün temin etmemek gerektiğini vurgulamak istiyorum. İnternetten alınan aşılar insanlara fayda yerine zarar verecektir. Vatandaşlarımız buna dikkat etsin mutlaka. Kesinlikle eczane dışından temin edilen aşılara itibar etmeyin.” şeklinde konuştu.  

Editör: TE Bilişim