Meclis'te grup kurabilmek için gerekli olan şart 20 milletvekilidir. Ancak, Saadet Grubu'nun milletvekili sayısı bu sayının altında kaldığı için grup oluşturamamaktadır. Grup kurabilen partilere çeşitli avantajlar tanınmaktadır. Örneğin, grup kuran partiye Meclis'te bir makam odası tahsis edilmekte, ayrıca her salı ya da çarşamba günü grup toplantısı yapma imkanı verilmektedir.

Saadet Partisi’nin TBMM Grubu Düştü

Grubu olan parti, Meclis komisyonlarında da temsil edilmektedir. Üye sayılarına göre komisyonlara üye gönderen partiye, grup avantajlarından biri olarak birer milletvekili tahsis edilmektedir. Ayrıca, grup sahibi parti Meclis Başkanvekilliği koltuğuna oturma hakkını elde etmektedir. Meclis içtüzüğüne göre grup kuran siyasi partiler, Danışma Kurulu'nda temsil edilebilmektedirler. Bu kurul, önemli kararların alındığı bir platformdur. Ayrıca, grup sahibi partilere "Gündem dışı konuşma" yapma hakkı tanınmaktadır. Hükümetin gündem dışında konuşma yapmasının ardından, grupları olan partiler de söz hakkına sahip olabilmektedir.

Erdoğan ve Özel’in görüşeceği tarih belli oldu! Erdoğan ve Özel’in görüşeceği tarih belli oldu!

Meclis içtüzüğüne göre, Meclis Genel Kurulu'nda kanun tasarıları görüşülürken sırasıyla önce esas komisyona, sonra hükümete ve ardından siyasi parti gruplarına söz hakkı verilmektedir. Bu şekilde, grup sahibi partilerin görüşleri daha önce alınmaktadır. 

Editör: Onur Yılmaz