İslam dünyasında büyük öneme sahip olan üç ayların müjdecisi kabul edilen Regaip Kandili, Recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gece olarak kutlanıyor. Bu özel gecede, rahmet ve bereketin bolca ihsan edildiğine inanılır.

REGAİP NE DEMEK?

"Regaip" kelimesi Arapça kökenli olup, Türkçe karşılığı "rağbet edilen" ve "arzulanan" anlamına gelir. Sözlükte "kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış" anlamına gelen regaip, hadis ve fıkıh literatüründe ise "bol sevap, mükafat, faziletli amel" anlamlarında kullanılır.

Mustafa Sandal’dan çok konuşulacak 1 Mayıs paylaşımı Mustafa Sandal’dan çok konuşulacak 1 Mayıs paylaşımı

Müslümanlara, Regaip Kandili'nde Kur'an-ı Kerim okumaları, istiğfar etmeleri, dua ve zikir yapmaları tavsiye edilir. Bu özel gecede manevi anlamda yapılan ibadetlerin daha fazla değer taşıdığına inanılır.

REGAİP KANDİLİ'NİN ANLAM VE ÖNEMİ

Regaibin diğer kandillerden farklılığı, Recep ayında olması ve Cuma gecesi oluşudur. Ayrıca Recep ayının özel günlerinden olan Regaip Kandili ve Mirac Kandili, bu ayda bir araya gelir. Bu günler ve geceler, bireylerin kendi davranışlarını değerlendirmesi ve manevi anlamda bir arınma sürecine girmesi açısından büyük öneme sahiptir.

Terim olarak Regâib, Türkçe'de kandil olarak adlandırdığımız mübarek gecelerden biridir. Hicrî takvime göre yedinci ay olan Recep ayının, Müslümanlar arasında kutsal kabul edilen ilk cuma gecesi Regaip Kandili olarak bilinir. Bu özel gecede, Yüce Allah'ın rahmet, bağış ve yardımlarının bolluğuna inanılır. Bu zaman dilimi, bireylerin manevi bir derinleşme ve kendini değerlendirme fırsatı bulduğu anlamlı bir dönemdir.

Kaynak: Almıla Nur Berilğen