Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar, iftar ve sahur alışverişlerine yoğun ilgi gösteriyor. Bu dönemde, mutfak alışverişi artarken, ramazan kolileri de talep görüyor.

Çeşitli marketler ve e-ticaret platformları, çeşitli kampanyalarla ramazan paketlerini satışa sunuyor. Paketlerin içeriği ve fiyatları, sunduğu ürün çeşitliliğine göre değişkenlik gösteriyor. Temel gıda maddeleri yanı sıra, iftariyelikler de bazı paketlerde yer alıyor.

Fiyatları karşılaştırın

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan alışverişi yapacak olan vatandaşların, ürün fiyatlarını farklı satış noktalarında karşılaştırarak önceden araştırma yapmalarının önemine vurgu yaptı.

Küçük, fiyat karşılaştırmasının önemine dikkat çekerek, "Yaklaşan ramazan öncesinde bazı işletmeler ürün fiyatlarını artırabiliyor. Bu dönemlerde bazı satıcılar talebi fırsata dönüştürmeye çalışabilir. Bu nedenle özellikle ihtiyacımız kadar alışveriş yapmamız önemli. Fazla alışveriş yaparak talebi artırmak, işletmeler tarafından suiistimal edilebilir." açıklamasında bulundu.

Marketlerde etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında zaman zaman farklılıkların yaşandığını aktaran Küçük, şu uyarılarda bulundu: "Satın alınan ürünün etiket fiyatıyla kasa fiyatı arasında bir fark olduğunda hangi fiyat daha düşükse tüketici onun uygulanmasını isteme hakkına sahip. Bu konuda gerek ilgili kanun ve yönetmeliklerde tüketiciler lehine gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Mutlaka etiketlerdeki fiyatlarla kasadan geçen fiyatları kontrol edip eğer etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında bir fark varsa işletmeye itiraz edip hangisi düşükse fiyat onun uygulanmasını istemeliyiz."

Son kullanma tarihi tuzağına dikkat

Küçük, vatandaşların aldıkları ramazan kolilerinde ürünlerin son kullanma tarihlerini kontrol etmeleri gerektiğine vurgu yaparak, şu açıklamalarda bulundu:

"Ramazan kolilerinde bazı durumlarda son kullanma tarihi yaklaşmış veya geçmiş ürünlerin yer aldığına şahit olabiliyoruz. Bu durum, tüketicilerin ayıplı mal alması anlamına gelir. Eğer ramazan kolisi içerisinde son kullanma tarihi geçmiş veya yaklaşmakta olan ürünler bulunursa, bu durumu işletmeye bildirip maddi zararın tazmin edilmesini talep edebiliriz. Alışveriş tarihini belgeleyen fişlerimizle bu durumu ispatlayabiliriz. İşletmeler bu durumu kabul etmezse, tüketici hakem heyetlerine başvurarak haklarımızı arayabiliriz."

Kaynak: AA