Ağustos 1958 yılında cevap verilen bu soruyu yeniden değerlendirdi. O seviyeleri işaret eden ekonomist, "Yarın gerçekleşebilir!" dedi. İşte tüm detaylar..

Ferdi Zeyrek karar verdi! Büyükşehir çalışanlarına yeni haber! Maaşlar... Ferdi Zeyrek karar verdi! Büyükşehir çalışanlarına yeni haber! Maaşlar...

Dolar kurundaki yükselişin ardından Prof. Dr. Emra Alkin, "Döviz mi yükseliyor, TL mi değer kaybediyor" sorusunu paylaştı. Soruyu cevaplayan uzman isim tarihe göre açıkladı. Geçmiş tarihte Türkiye'de ulusal para değerinin iki türlü nedenden ortaya çıktığını söyleyerek, nedenleri paylaştı.

DOLAR KURUNDA YÖNETİCİLER BÜYÜK ETKEN

Değer kaybındaki ana sebep olarak Emre Alkin, Olmayacak işleri 'Olacak' diye diretmek ve ortaya çıkan sonucu görmezden gelmek olarak paylaştı. Uluslararası rezervlerin durumu, cari açık gibi kaynakların etkisinin olduğunu fakat, yönetici hatalarının daha büyük bir etken olduğunu söyledi.

Sonucun değişmediğini, eldeki dövizin tükenmesiyle devalüasyonun da arttığını vurguladı. Bu kapsamda TL'nin değerini piyasa şartları dışında değişime zorlamak durumunda dövizin tekrardan hızla yükseleceğini söyledi. Devalüasyona gerek kalmadan dolar kurunun gerçek değerine doğru ilerlediği belirtildi.

BÜYÜK YÜKÜN ALTINA GİRİLDİ

Dolar kurundaki bir diğer tehlikeden bahseden Emre Alkin, kamunun üzerinde ciddi bir döviz riskinin oluştuğunu işaret etti. Hazine ve Merkez Bankası'nın dev bir yükün altına girdiklerini, faturasını ise vatandaşın ödediğini paylaştı. Ülkemizde değişen sürekli kanunlara değinerek, bilimsel yaklaşımlara göre iddialı ve ısrarın öne çıktığını belirtti.

Açıklamaları devamında, "normalleşme yerine güvenlikçi politikalar öncelik haline gelmiş ise, alıcı ve satıcıların özgür iradeleriyle oluşan serbest piyasa uygulanmıyor ise, krediye ulaşmak zorlaşmış ise, döviz rezervlerimiz bize ait değil ise, sürekli anayasa, kanun ve sistem değişikliği için toplumsal huzur bozuluyor ise, adaletten çok ayrıcalık talep ediliyor ise o ülkenin parasının değer kazanması veya istikrarı imkansız hale gelir." ifadeleriyle örnekleri sıraladı.

ENDİŞE DUYDUĞUMUZ SEVİYELERE GELECEK

Emre Alkin, "Dolar mı yükseliyor, TL mi değer kaybediyor?" başlığı adı altında, ulusal paranın değeri; ülkenin medeni hayat ile ilgili yaklaşımlarına, diplomasi ve siyaset biçimine, bilim-sanat-spor üçlemesine saygısına, gerçekçiliğine, planlı çalışma becerisine ve nihayetinde evrensel değerlerini anlatabilmesine bağlı olduğunun altını çizdi.

Altı çizili olan konuda, istikrarın sağlamaması halinde döviz kurları kapsamında endişe duyduğumuz her rakamın yarın, yılbaşında seçimlerden sonra ya da 3 vakte kadar gerçekleşeceğini işaret etti.