Sadece patates kızartması tüketenlerde görülen bir hastalık ortaya çıktı! Patates kızartması sadece Türk mutfağında değil dünya mutfağında da çokça tüketilen bir yiyecek. Özellikle lüks restoranlarda hemen hemen her tür ana yemeğin yanında patates kızartması yer alıyor.

PATATES KIZARTMASINDAKİ KORKUNÇ TEHLİKE

Bilim insanları tarafından patates kızartmasıyla ilgili korkutan bir araştırma yaptı. Araştırmadan çıkan sonuç birçok kişiyi üzecek bilgiler içeriyor.

SADECE PATATES KIZARTMASI TÜKETENLERDE GÖRÜLEN HASTALIK

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmada sıkça patates kızartması tüketenleri korkutan bilgilere yer verildi.

Bilimsel dergi Proceedings of the National Academy of Sciences'ta yayınlanan bir araştırmaya göre, 11 yıl boyunca kızarmış gıda tüketen 140 binden fazla kişiden elde edilen veriler, kızarmış gıda tüketimiyle kaygı bozukluğu ve depresyon arasında bağlantı olduğunu ortaya koydu.

Independet Türkçe'de yer alan habere göre bilim insanları, kızarmış gıdaların fiziksel sağlık kadar zihinsel sağlık için de zararlı olduğunu tespit etti. Birleşik Krallık'taki 500 bin kişinin sağlık verilerinin bulunduğu UK Biobank'tan elde edilen veriler, Çin'in Hangzhou kentinde bulunan bir grup bilim insanı tarafından analiz edildi.

Çalışmalar patates kızartması yemenin kaygı bozukluğu riskini yüzde 12, depresyon riskini ise yüzde 7 artırdığını ortaya koydu. Araştırmacılar, elde edilen sonuçların kızartma sürecinde ortaya çıkan "akrilamid" isimli bir kimyasalla bağlantılı olabileceği tezini ortaya koydu.

Araştırmalar sırasında bir zebra balığına, akrilamid verildiği ve balığın karanlık köşelerde saklandığı, içinde tutulduğu akvaryumu keşfetmeye gönülsüz bir tavır sergilediği ve diğer balıklarla ilgilenmediği belirtildi.

Ancak araştırmacılar, çalışmadan elde edilen sonuçların başlangıç niteliğinde olduğunu ve patates kızartması yemeyi bırakma tavsiyesi vermeye gerek olmadığını vurguladı. Makalenin yazarlarından Yu Zhang, CNN'e yaptığı açıklamada "Kızarmış gıdaların kötü etkileriyle ilgili panik yapmaya gerek yok" şeklinde konuştu.  

Editör: Nuray Bozkurt