Yurt içi ÜFE ve bir önceki yılın ortalama TÜFE miktarı baz alınarak hesaplanan özel okul ücretlerinin zam oranı beklentisi en fazla yüzde 60’tı. Özel okul ücretlerine bu yıl yapılabilecek tavan zam, yönetmeliğe göre yüzde 57 olarak açıklandı.  MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan son düzenlemede “(Bir önceki yılın ortalama yurt içi ÜFE + bir önceki yılın ortalama TÜFE)/2]+5 oranından fazla artış yapılamaz” ibaresi yer alıyor. Bu oranlara göre özel eğitim kurumlarında tavan zam oranı yüzde 56.89’un üzerinde olamayacaktı. Fakat bazı özel eğitim kurumlarının bu sınırlamaya uymadığı görülürken, bazı okulların ise bu sınırlamayı yemek ücretlerinin fahiş artışı ve diğer ödemeler konusunda deldiğini düşündüren rakamlar, veliler cephesinde dikkat çekti.

ÖZEL OKUL TEMSİLCİLERİNİN ZAM BEKLENTİSİ YÜZDE 100’DÜ

Yıllık enflasyon oranıyla birlikte özel okulların uygulayacağı tavan zam oranının yüzde 57 olarak açıklanmasının ardından özel eğitim kurumu temsilcileri artan maliyetler sebebiyle zam oranının en az yüzde 100 olması gerektiğini savundu. Bir diğer yandan veliler ise özel eğitim kurumlarındaki fahiş fiyat artışlarını şişirilmiş ve sahte bulup denetlenmesini istedi.

ÖZEL OKULLAR YÜZDE 57’LİK ZAM SINIRLAMASINI DELİYOR MU?

Yüzde 57’lik fiyat artışı sınırına uyan okullar olduğu gibi, bu sınırı önemsemeyip fiyat artışını bu oranın iki katında yapan okullar da var. Erken kayıt döneminin başladığı Ocak ayında ise velilerin dikkatinden kaçmayan nokta ise yüzde 57’lik fiyat artış sınırına eğitim kaleminde uyup, yemek ve diğer giderler konusunda bu sınırı delmeyi başaran özel eğitim kurumları.

VELİLER ZAM ORANLARININ GERÇEKÇİ OLMADIĞINDAN ŞİKAYETÇİ

Özel okullarda erken kayıt döneminin başlamasıyla birlikte her yıl olduğu gibi fahiş fiyatlar yeniden gündeme geldi. Yüzde 57’lik zam sınırının getirilmesinin ardından Manisa’da özel okulların sınırı delmek için öğrenci başına ortalama 60 bin TL ‘yemek ücreti’ aldığı görüldü. Manisa’daki bir özel eğitim kurumunun 2024\2025 dönemi kayıt yenileme fiyatlandırmasındaki yemek ve gider kalemleri veliler tarafından eleştirilere maruz kaldı. Akıllara özel okulların yüzde 57’lik zam sınırını delmek için yemek ve gider fiyatlandırmasını şişirip şişirmediği geldi.

Manisa’da farklı defile! Manisa’da farklı defile!

Kaynak: Almıla Nur Berilğen